Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Dit moet je weten over het regeerakkoord

Dit moet je weten over het regeerakkoord

Door Oscar

Na meer dan 200 dagen is het dan zover: er ligt een regeerakkoord. De formerende partijen (VVD, D66, CDA en ChristenUnie) brachten vandaag het document 'Vertrouwen in de Toekomst' naar buiten. Omdat je geen zin hebt om alle 68 pagina's te lezen, heb ik even de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.

Wraakporno strafbaar

Het doorsturen van naaktfoto's of -filmpjes waarbij de figuranten in kwestie  (al dan niet bedoeld) beschadigd worden, wordt strafbaar. Ook de hoge piefen lijken te zeggen: "gast, dat doe je gewoon niet."

 

Adieu rekentoets

Wat begon als een uiterst ambitieus plan om de Nederlandse scholier opnieuw kennis te laten maken met rekenen, eindigt als een grote mislukking. Daarom wordt de rekentoets op den duur afgeschaft en in 2019-2020 vervangen voor een alternatief. Over dit alternatief is nog niets bekend. Meer informatie over de afschaffing van de rekentoets lees je hier.

Geen roken en overgewicht meer

'Op weg naar een Rookvrije Generatie' is een initiatief van onder meer het KWF, met als doel om ieder kind de kans te geven om zonder roken op te groeien. De aanstormende regeerbazen steunen deze actie en maken sigaretten en andere rookwaren daarom duurder. Ook moet het aantal mensen met overgewicht teruggedrongen worden. Volgens het ministerie van Volksgezondheid was 49,2% van de volwassen Nederlandse burgers in 2016 te zwaar.

Hulp voor tienerouders en suïcidale jongeren

Hoewel jongeren steeds minder en later seks hebben, meent de coalitie dat (vooral) onbedoelde tienerzwangerschappen beter kunnen worden ondersteund. 

Ook het begeleiden van depressieve en suïcidale jongeren staat hoog op de agenda van deze formatie. Focus daarbij ligt met name op jonge en depressieve LHBT'ers . 

Cadeau voor nieuwelingen en 18-jarigen

Nieuw in Nederland of net achttien geworden? Dan krijg jij  een supervette nationale canon thuisgestuurd. In dit boekwerk staat allemaal informatie over de Nederlandse geschiedenis. Geen zin om dit door te nemen? Geen zorgen, ook op school zal er meer aandacht besteed worden aan ons kikkerlandje. Hierbij wordt expliciet het Wilhelmus genoemd.

Zoals eerder uitgelekt wordt het voor elke scholier mogelijk om het Rijksmuseum en het parlement te bezoeken.

Maatschappelijke diensttijd

Jongeren kunnen kiezen voor een maatschappelijke diensttijd van maximaal een half jaar. Niet verplicht dus. Eerder werd naar buiten gebracht dat jongeren die hier voor kiezen, voorrang krijgen bij sollicitatieprocedures, hier wordt nu echter geen melding van gemaakt.

Vind je dat ik belangrijke punten niet genoemd heb? Let me know! 

Gepubliceerd op 10 oktober 2017
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.