Hoe vind je een goed profielwerkstukonderwerp?

Hoe vind je een goed profielwerkstukonderwerp?

Door Amber

De eerste (en beste) tip die je van iedereen krijgt als het gaat om je PWS: kies iets dat je leuk vindt. Maar dat is natuurlijk niet zo makkelijk als het klinkt. Veel mensen hebben later toch spijt van hun onderwerpkeuze. Om dat te voorkomen zijn hierbij wat handige tips voor het kiezen van een goed PWS onderwerp. 

1. Buiten de schoolvakken

Veel mensen kijken bij het maken van de keuze voor een PWS-onderwerp eerst naar hun favoriete schoolvakken. Natuurlijk een hartstikke handige methode, maar wel redelijk beperkend; er zijn zoveel méér onderwerpen waar je een PWS over kunt maken. Stap daarom ook een keer van de schoolvakken af. Niet al jouw interesses sluiten immers goed aan bij je schoolvakken, en je PWS is de perfecte kans om eens iets totaal anders te doen. Daarom zeg ik, grijp vooral die kans! 

Mensen vergeten vaak dat een profielwerkstuk niet per se een geschreven verslag met een onderzoeksvraag hoeft te zijn. Een film, tijdschrift of 3D-printer zijn ook allemaal eindproducten die gelden als PWS.

2. Op avontuur

Weet je niet precies welke richting je op wil, maar ben je hartstikke nieuwsgierig en zit je vol met vragen? Gebruik die eigenschappen dan vooral. Ga gewoon een keer naar buiten, neem een notitieblokje en pen mee, en leef je uit. Schrijf alle vragen op die in je op komen, maakt niet uit hoe gek of random ze ook zijn, wie weet kan je er later toch wat mee. Als bijvoorbeeld iets in de richting van biologie jou wel interessant lijkt, ga dan een keer naar het bos. Over alles om je heen zijn vragen te stellen, met hartstikke complexe en uitgebreide antwoorden. Eén zo'n vraag kan uiteindelijk je hele PWS worden. 

3. Universiteiten

Hoewel er vast wel begeleiding te vinden is op je eigen school, kan een beetje extra hulp van universiteiten zeker geen kwaad. Op de sites van universiteiten zijn vaak handige tips en suggesties te vinden voor PWS-onderwerpen. Universiteiten koppelen PWS-onderwerpen vaak aan studies. Dat is natuurlijk goede reclame voor de universiteit, maar voor leerlingen is het ook heel handig. Het is namelijk de ideale situatie: een leuk PWS-onderwerp vinden en meteen ook een vervolgstudie erbij! 

Niet alleen de sites zijn heel behulpzaam, universiteiten organiseren ook speciale PWS- dagen. Zo'n dag kan bijvoorbeeld helemaal in het thema staan van het vinden van een goed onderwerp. Maar er zijn bijvoorbeeld ook dagen die je helpen met het uitwerken van je onderzoeksvraag. Super handig. 

4. Het wereldwijde web

Tegenwoordig is er van alles op het internet te vinden, en daar kan je heel veel mee bereiken. Neem bijvoorbeeld de website van TED Talks. Daar zijn zoveel inspirerende en interessante video's op te vinden, dat het haast onmogelijk is om er niks vandaan te halen. Wat ook handig kan zijn, is een lijstje te maken van wat jij nou allemaal bekijkt op het internet: op wat voor een artikelen klik jij snel, wat bekijk je vaak? Nee, als je alleen maar kattenvideo's kijkt heeft deze methode niet heel veel zin. Hoewel... waarom zijn kattenvideo's eigenlijk zo populair? Wat trekt ons zo aan in katten? En welke rol speelt het internet daar eigenlijk bij? En...

Gepubliceerd op 31 mei 2016

REACTIES

D.

D.

Stap 1 - verzin 5 termen van een onderwerp dat jij interessant vind.
Stap 2 - Vind een expert die jouw onderwerp ook interessant vind. Iemand die werkt op een universiteit.
Stap 3 - Mail deze persoon en leg uit waar je naar zoekt.
Stap 4 - Profit

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.