'Waarom niet een jaartje langer naar school?'
'Bestuurders en deskundigen praten honderduit over hoe ze scholen kunnen verbeteren. Maar weet jij, als scholier, niet veel beter hoe het onderwijs beter kan?' Die vraag stelden wij en onze collega's van 7Days dit jaar aan jullie. We publiceren alle school-verbeter-plannen van scholieren en bieden deze in het voorjaar aan de minister van Onderwijs aan. Hoort ze eens vanuit de schoolbanken hoe ze haar werk moet doen. Hieronder het schoolplan van Rick en Susanna (16).
"Ons idee voor het verbeteren van het Nederlandse schoolsysteem heeft te maken met het verlengen van de middelbare schoolperiode.
Te jong voor keuzes
Momenteel komen leerlingen rond hun twaalfde jaar van de basisschool af en gaan ze vervolgens vier, vijf of zes jaar naar de middelbare school. Na twee of drie jaar wordt van hen al verwacht dat zij een profiel kiezen in de richting van hun toekomstige studie.
Vervolgens moeten kinderen van zestien, zeventien of achttien jaar kiezen voor een studie die bepalend is voor de loop van hun leven. Naar onze mening zijn jongeren op die leeftijd zowel voor het kiezen van het profiel als voor een studie te jong.
Verleng de middelbare school
Door de middelbareschoolperiode met een jaar te verlengen, zullen leerlingen voortaan vijf, zes of zeven jaar op de middelbare school zitten. Met de volgende voordelen: allereerst kan hierdoor het kiezen van een profiel een jaar worden opgeschoven. Leerlingen hebben zo langer de tijd om te ontdekken waar hun interesses liggen.
Wij verwachten dat het percentage zittenblijvers na het kiezen van het profiel lager zal komen te liggen, want op dit moment zijn er leerlingen die blijven zitten omdat ze niet het goede profiel hebben gekozen. Door een jaar extra bedenktijd zullen ze een betere keuze maken.
Meer bedenktijd
Ten tweede hebben leerlingen ook meer bedenktijd voor het kiezen van de juiste studie. Het aantal mensen dat wisselt van studie zal dan minder zijn en het aantal dat de studie afmaakt meer.
Ten derde zullen jongeren meer plezier krijgen in de middelbare school en hun studie, omdat er meer zijn die kiezen wat ze echt leuk vinden.
Wat doe je dat jaar?
Nu horen wij u denken: hoe vullen we dit extra jaar met lesstof? Hierop hebben wij ook iets bedacht wat ten goede komt aan de leerlingen: dezelfde lesstof die nu wordt gegeven uitsmeren over een jaar extra. Hierdoor zal de studiedruk voor middelbare scholieren flink afnemen.
Tegenwoordig horen wij geregeld over situaties van leerlingen met stress en zelfs burn-outs. Volgens ons hoort school dit niet te veroorzaken. Door dezelfde lesstof over meer jaren te spreiden, zullen leerlingen minder lange dagen maken.
Beter presteren
Bijkomende effecten hiervan zijn dat ze meer plezier krijgen in school, meer tijd hebben voor nevenactiviteiten en het ontwikkelen van interesses, minder stress hebben, beter slapen (om ons heen merken wij dat door het vele schoolwerk jongeren te weinig slaap krijgen) en hierdoor dus beter presteren op school.
Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat het puberbrein pas later op de ochtend goed gaat werken. Het verminderen van het aantal lesuren per week geeft de school de mogelijkheid om elke dag later te beginnen.
Een jaartje langer op school is dus helemaal niet zo erg!"
Heb je zelf ook een idee over hoe het Nederlandse onderwijs beter kan? Schrijf je eigen schoolplan voor de minister! Alle serieuze plannen verschijnen op Scholieren.com en Sevendays.nl. De bedenker mag zijn idee uitgebreid promoten in de papieren 7Days en op Scholieren.com. Doe mee!
1 seconde geleden
L.
L.
Langer onderwijs vind ik geen goed idee. Ik zit nu al zes jaar op school en zelfs dat vind ik al lang. Over de profielkeuze: we moeten niet zo opdringen dat de profielkeuze bepalend is voor de toekomstige studiekeuze. Het profiel is gewoon een vakkenpakket, waarbij je de vakken waarin je slecht bent laat vallen. Dan klinkt het meteen al een stuk relaxer.
8 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Misschien is de huidige schoolsoort die je volgt dan gewoonweg te hoog gegrepen. Tussen de overgang van middelbare school naar universiteit zit al een belachelijk grote kloof, ben ik zelf achtergekomen dit jaar. Laten we de middelbare school vooral niet makkelijker maken waarmee we deze kloof verbreden!
8 jaar geleden
AntwoordenU.
U.
Ik had zelf echt geen jaar langer op school willen zitten... Persoonlijk vond ik dat er genoeg tijd was om andere dingen te doen en had ik meer uitdaging kunnen gebruiken, uiteraard is dit voor iedereen anders maar om dan zomaar te zeggen dat iedereen een jaar langer naar school moet vind ik te ver gaan. Wellicht ben je misschien nog jong als je je studiekeuze maakt, maar maakt een extra jaartje dan zoveel verschil? Je zou dat jaar ook kunnen overbruggen met een tussenjaar, of door simpelweg een studie te proberen. Naar mijn idee leer je daar veel meer van dan nog een jaar woordjes leren en vergelijkingen oplossen.
Ook dat mag iedereen voor zichzelf bepalen, maar ik ben blij dat het VWO geen 7 jaar duurde..
8 jaar geleden
AntwoordenF.
F.
Dit heeft natuurlijk de voordelen die jullie noemen, maar ook nadelen. Denk aan sommige VMBO'ers, hebben geen gevoel voor leren, maar zodra ze aan hun studie beginnen bloeien ze helemaal op, ze kunnen eindelijk doen wat ze altijd wilden doen.
Een ander ding was dat heel veel mensen blij zijn dat ze na de 3de een profiel kunnen kiezen. Geen frans en duits meer als je een passie hebt voor Natuurkunde, Scheikunde en wiskunde.
8 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Als het gaat om de Mavo of Vmbo, dan noemen ze het geen profiel maar sector :)
8 jaar geleden
A.
A.
Ik vind niet dat de middelbare school makkelijker moet worden. Er zijn inderdaad veel burnouts maar dit wordt vaak veroorzaakt door ook andere omstandigheden thuis en rondomschool. Er zit al een enorme kloof tussen de middelbare school en de volgende studie, laten we dit niet nog groter maken!!! Dat kunnen we niet aan, zeker weten niet. Langer naar school is al helemaal niet leuk, 6 jaar voor VWO is al ontzettend lang en de drang naar de nieuwe studie is vaak zeer groot. Veel kinderen zijn vrij jong als ze een studie-keuze maken. Velen weten goed hoe veel inpact dit maakt op hun toekomst en zullen hier veel aandacht aan besteden. Toch maken sommigen foutjes en veranderen ze van gedachten maar kunnen ze niet meer wisselen. Anderen zijn er inderdaad nog niet aan toe in het 3e jaar, en kiezen simpel weg wat ze het makkelijkste vinden. Het is toch wel goed dat we na 3 jaar eindelijk mogen doen wat we leuk vinden, en moeilijke vakken kunnen afstrepen. Ik zou echt geen jaar langer met natuurkunde wiskunde en scheikunde verder kunnen, dan was ik gelijk gezakt. Gelukkig kon ik deze vakken laten vallen waardoor ik nu gewoon lekker verder kan met school! :)
8 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
je hebt helemaal gelijk
8 jaar geleden
F.
F.
Ik denk zelf dat een jaar langer op school zitten niet erg handig wordt. Wellicht moeten we later (of langer) naar de basisschool gaan, zodat je pas later naar de middelbare gaatschool gaat.
8 jaar geleden
AntwoordenZ.
Z.
een extra jaar vind ik goed. maar dat kan dan misschien een jaar zijn waarin je meer praktische dingen leert zoals; belasting betalen, verzekeringen afsluiten en allemaal dat soort stuff.
8 jaar geleden
AntwoordenF.
F.
juist, want niemand weet nog hoe je dat moet doen, want lesstof zit al genoeg in ons hoofd.
8 jaar geleden
V.
V.
7 jaar lang vwo??? rot op
8 jaar geleden
AntwoordenF.
F.
Het is juist goed om op een jonge leeftijd keuzes te leren maken, zo heb je ook veel meer verantwoordelijkheid
14 jaar
8 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
mensen je noemt het geen profiel voor het Vmbo of voor de mavo, maar je noemt het een sector c: :) :D
8 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
Ik zit nu in het vierde jaar van het VMBO. Ik ben 15 jaar. Ik moet nu al een opleiding kiezen, maar ik vind het heel erg lastig! Ik heb nu een opleiding gekozen maar ik weet niet zeker of ik dit wel altijd leuk blijf vinden..
8 jaar geleden
AntwoordenZ.
Z.
Voor sommige leerlingen kan het mischien lonend zijn om later een pofiel te kiezen, maar andere leerlingen weten al lang wat ze willen, reeds voordat ze naar de middelbare school gaan. Ook kan de hier voorgestelde maatregel de school voor veel leerlingen onnodig makkelijk maken, wat soms juist tot _onderprestatie_ kan leiden. Zou het niet beter zijn om gewoon wat meer begeleiding te bieden bij de profielkeuze? Of om de profielen wat breder te maken?
8 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
Dat doen ze bij het Rudolf Steiner al. Best een goed systeem. Ze mixen ook de niveau's. Wel jammer dat je soms krijgt dat veel van je vrienden een of twee jaar eerder van school gaan dan jij zelf.
7 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
Hoi Renske,
Goed artikel. Geef kinderen de tijd de wereld een beetje te begrijpen voordat er keuzes gemaakt moeten worden over profielen enzo. De schooltijd is bij uitstek een tijd om ervaringen op te doen om er achter te komen wat voor mens je bent. Dan heb je het later bijvoorbeeld ook makkelijker met het uitzoeken van een passende studie.
http://www.summercamp.nl/summer-school-england
6 jaar geleden
Antwoorden