Veel scholieren lezen ook nog voor plezier
Regelmatig hoor je om je heen zeggen dat jongeren amper nog een boek aanraken. Maar uit onderzoek van Scholieren.com blijkt dat het helemaal niet zo ernstig gesteld is met het leesgedrag van de jeugd. Bijna zestig procent van de scholieren leest namelijk nog regelmatig voor zijn plezier een boek.
58 procent van de 1.103 respondenten zegt de afgelopen drie maanden voor het plezier te hebben gelezen. Zij lezen dus niet alleen boeken omdat het moet voor school.
Daarbij geeft ruim 38 procent aan twee tot drie uur per week te besteden aan het lezen van boeken voor het plezier. Bijna 15 procent besteedt daar zelfs vijf uur of meer aan. Bovendien zegt ruim 72 procent van de ondervraagden dat ze meer boeken zouden lezen als ze daar meer tijd voor hadden.
Literatuurlijst
Veel scholieren geven in ons onderzoek aan dat het literatuuronderwijs op hun school beter kan. De literatuurlijst sluit niet aan op hun leeswensen, en het verplichte karakter ervan bederft voor sommigen het leesplezier. Dat wordt veel aangegeven in een open vraag over de leeslijst. Ook vindt bijna de helft (48 procent) dat de literatuurlijst van zijn docent weinig recent werk bevat. Bijna dertig procent noemt de literatuurlijst van zijn docent Nederlands zelfs hopeloos ouderwets.
Maar de meest gehoorde klacht is dat je geen vertaalde literatuur mag lezen voor Nederlands. Scholieren begrijpen dit niet; het gaat er toch om dat je leest? "Waarom alleen literatuur van Nederlandse schrijvers? Vertaalde literatuur is net zo goed en zorgt er ook nog eens voor dat er veel meer aantrekkelijke boeken in het aanbod komen", aldus een van de respondenten.
Fantasy-boeken
Er zit dan ook een groot verschil in de boeken die scholieren voor school lezen en die ze zelf uitkiezen. In de top 10 boeken voor school vinden we veel Nederlandse literatuurklassiekers terug. De top 10 van boeken die gelezen worden voor het plezier bestaat daarentegen vooral uit vertaalde fantasy en science fiction, zoals The Hunger Games, Harry Potter, Divergent, Game of Thrones en Lord of the Rings.
"Voor mijn plezier lees ik heel veel, maar die boeken mogen nooit op de lijst omdat het young-adults zijn", zegt een van de ondervraagde scholieren. "Lezen voor de lijst is dan ook niet iets wat ik graag doe. Wij moeten ook oude boeken lezen en die spreken mij en mijn klasgenoten helemaal niet aan."
En een andere scholier reageert: "Doordat lezen verplicht is geworden vind ik het veel minder leuk. Ik heb namelijk het idee dat ik pas weer voor mezelf kan lezen als ik mijn mondeling gehad heb."
Sjoemelen
Gesjoemeld met boekverslagen wordt er ook nog regelmatig, zo blijkt uit ons onderzoek. Zo geeft ruim 58 procent van de scholieren aan wel eens een boekverslag te schrijven zonder het boek (helemaal) gelezen te hebben. Negen procent zegt altijd te sjoemelen met de boekverslagen.
Het internet is daarbij hun grootste hulp. Sjoemelaars maken bijna allemaal gebruik van boekverslagen die online te vinden zijn. Ook boekverslagen van vrienden of familie zijn een handig hulpmiddel voor de frauderende scholier (40 procent), evenals verfilmingen (34 procent).
Betrapt wordt bijna niemand. Zo'n 93 procent van de scholieren die ooit met boekverslagen heeft gesjoemeld is nooit door de mand gevallen.
Nieuwsgierig geworden naar ons onderzoek? Alle resultaten zijn hierrr te bekijken in een pdf'je.
Boekenweek
Van 7 t/m 15 maart vindt de Boekenweek plaats. En daar pakken wij groots mee uit! Lees ook:
- Het Gouden Ei populairste scholierenboek
- Tim over zijn Gouden Ei
- De waanzin van Dimitri Verhulst
1 seconde geleden
M.
M.
ik ben 53 en ik heb nooit begrepen waarom je op school boeken moest gaan lezen , dat heb ik ook niet gedaan , want ik ben toen gaan werken
6 jaar geleden
Antwoorden