Leerlingen scoren matig op rekentoets

Leerlingen scoren matig op rekentoets

Door Anne

Het was een reden voor veel geklaag onder scholieren: de rekentoets. De vragen waren onduidelijk gesteld en veel te moeilijk. Ook uit onderzoek blijkt dat de toets, afgenomen in maart en juni, niet zo goed wordt gemaakt: slechts zes op de tien leerlingen haalt een voldoende. Daarom wordt de lat van de toets tijdelijk lager gelegd. Dat schrijft staatssecretaris Dekker in een brief (pdf) naar de Tweede Kamer die gisteren is gepubliceerd. 

Dit is het eerste jaar dat de rekentoets officieel meetelt voor het eindexamen. De resultaten zijn niet bepaald rooskleurig: van alle leerlingen heeft maar 58% de toets gehaald. Het gemiddelde cijfer is ook niet zo hoog: een 5,9. Opvallend is wel dat de gemiddelde cijfers behoorlijk verschillen tussen de schoolniveaus. Zo is het gemiddelde cijfer van een vmbo-bb'er een 5,3, terwijl vwo'ers een 7,1 halen. Daarbij moet gezegd worden dat vmbo'ers de toets op een lager niveau maken dan havo- en vwo-leerlingen.

Tijdnood

De reden dat de toets zo matig wordt gemaakt? "Een groot deel ligt aan het onderwijs", zegt een voorlichter van CITO, het instituut dat de toetsen maakt. "Er is simpelweg nog te weinig tijd geweest om de veranderingen door te voeren in de klas. Het doel van de toets is om leerlingen beter te laten rekenen. Zo'n doel bereiken lukt niet zomaar. Scholen hebben nog te weinig gelegenheid gehad om rekenvaardigheden in hun lesprogramma op te nemen."  

Leerlingen moeten hier niet de dupe van worden. Daarom wordt de toets tijdelijk iets makkelijker gemaakt op advies van de commissie die de rekentoets onderzocht. Toch zijn er al enkele veranderingen doorgevoerd om leerlingen tegemoet te komen, vertelt de voorlichter van het CITO. "In het pilot-examen, de allereerste versie van de toets, stonden veel sommen met veel tekst. Toen moesten leerlingen eerst een hele tekst doorspitten voordat ze aan de opgave konden beginnen. Een deel van die sommen hebben we er al uitgehaald. Zo komt de focus meer op het rekenen zelf te liggen." 

Een commissie gaat nu uitzoeken hoe de rekentoets het best verbeterd kan worden. In december komt staatssecretaris Dekker met een nieuwe brief aan de Kamer over de stand van zaken.

Gepubliceerd op 26 november 2014

REACTIES

S.

S.

Artikel over de rekentoets met een foto van een GR? Wat een keuze.

10 jaar geleden

Jon

Jon

wat voor foto had je liever gezien?

10 jaar geleden

J.

J.

Moeilijk? pls. in mijn klas 6 tienen en voor de rest 8'en.

10 jaar geleden

S.

S.

VMBO'ers zijn niet zo goed in rekenen. Misschien moeten ze toch maar wat 'rekenhuiswerk' gaan maken in plaats van niets doen zoals ze altijd doen.

10 jaar geleden

S.

S.

Laat me raden: je zit op VWO en je voelt beter dan een VMBO'er. Wees eens wat meer bescheiden.

10 jaar geleden

P.

P.

wij doen niet niks, wij hebben ook veel te doen. jullie denken gewoon dat jullie meer zijn dan ons en dat wij in alles slecht zijn enzo, maar dat is niet zo.

10 jaar geleden

M.

M.

Ik zit op Havo. Op de basisschool haalde ik alleen maar onvoldoendes of schampere voldoendes. Toch ben ik de beste van de klas (gemiddeld 7.4), dat verteld alleen maar hoe makkelijk die toetsen waren voor sommige en hoe moeilijk voor andere (zoals voor alle andere leerlingen in mijn klas)

10 jaar geleden

M.

M.

Apart. Ik heb rekenen altijd veel makkelijker gevonden dan andere vakken, zeker als wiskunde. Een beetje delen en bij elkaar optellen kan toch niet zo heel moeilijk zijn?

10 jaar geleden

R.

R.

Heeft dit iets te maken met SCORE?

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.