De winnaressen van Talent voor Taal
Je zult ze vast wel langs hebben zien komen: de schrijfsels van de deelnemers van Talent voor Taal. Donderdag kwamen de tien genomineerde schrijvers bijeen tijdens de finale in Het Nieuwe Luxor Theater te Rotterdam. Daar maakte de vierkoppige jury de twee winnaars bekend. Scholieren.com was erbij.
De verhalenwedstrijd kende dit jaar het thema 'Vriend en vijand'. Een viertallige jury, bestaande uit Meester Bart, zangeres Giovanca, schrijver Jan Terlouw en Metro-journalist Erik Jonk, besliste welke jonge talenten de prijzen in ontvangst mochten nemen in de categorieën 12 t/m 14 en 15 t/m 18 jaar. Wat ze konden winnen? Een publicatie in dagblad Metro én de winnaressen mogen de gehele klas meenemen naar Warhorse.
Rond verhaal
Maar waar let je als jury dan op als je uit 2500 inzendingen moet kiezen? Een vraag die de meest ervaren schrijver in de jury wel kan beantwoorden. Jan Terlouw: “Er zijn net zoveel methodes als dat er schrijvers zijn. Er is ook geen beste methode. Ik lette in mijn oordeel voornamelijk op de constructie van het verhaal, het thema en het verhaal zelf." Volgens Terlouw moeten de losse eindjes in een verhaal 'rond' gemaakt worden tot een geheel. Wat hem verder nog opviel, was de sombere kijk van de schrijvers op de wereld. "Het was heel zwartgallig allemaal", aldus Jan Terlouw.
Een puntje van kritiek werd door Metro's Erik Jonk gegeven. Hij is eindredacteur en lette daarom extra op de spelling en grammatica. "Er was slechts één stuk dat geheel zonder spelfouten werd geschreven." Meester Bart lette daar minder op. Hij richtte zich juist meer op het gevoel en keek of juist of het verhaal hem raakte. "Ik ben meer van het gevoel en wil dat ik geraakt word. Als een verhaal mij niet raakt dan leg ik het weg. In dit geval raakten alle stukken mij erg, dus dan moest ik kiezen."
Twee winnaressen
Nadat de jury al hun verschillende visies bij elkaar had gelegd, hebben ze het volgende besluit genomen: Merel van Olphen (12) en Christel van der Zanden (17) veroverden de eerste plaats in hun leeftijdscategorie.
Merels stuk ging over drie verschillende personen die onbewust met elkaar verbonden zijn; de Indiase naaister, de shopaholic en de wereldverbeteraar. "Ik wilde graag over kinderarbeid in kledingfabrieken schrijven", vertelt ze. "Er is veel armoede op de wereld en weinig aandacht voor kinderarbeid." De jury was, naar eigen zeggen: "Onder de indruk van de levendig uitgeschreven dialogen en de actualiteit; het verhaal geeft blijk van een grote maatschappelijke betrokkenheid."
Ervaren schrijfster
Christel, de winnares in de categorie 15 t/m 18 jaar, heeft al twee boeken uitgegeven. Wat is haar motivatie om nu voor een schrijfwedstrijd te gaan? "Mijn lerares Nederlands stelde het eerder al voor, maar destijds was ik nog te ziek om mee te doen." Christels verhaal gaat dan ook over haar ziekte, in die periode was zij haar beste vriendin én vijand tegelijkertijd.
Deze jonge schrijfsters hebben ten slotte nog een tip, voor de toekomstige winnaars. Merel: "Laat je inspireren door andere schrijvers, daar kun je veel van leren". Christel vult aan: "Gebruik het eerste wat in je opkomt".
1 seconde geleden
R.
R.
Wauw! Overmorgen zelf een verhaal insturen! Crossed fingers!!!!!!!
9 jaar geleden
Antwoorden