Negen en al naar de middelbare school
Bruggers: ieder jaar lijken ze kleiner te worden. Als Duuk Niemantsverdriet volgend jaar bij je op school komt, bedriegt schijn voor de verandering niet. Ook al is hij pas negen (!), volgend jaar gaat hij naar het VWO.
Op het VWO zijn natuurlijk zat leerlingen te vinden die een jaartje hebben overgeslagen. Maar drie, zoals Duuk, dat is toch wel erg bijzonder. Vindt hij het spannend om naar de middelbare school te gaan? En is het niet raar om straks met kinderen in de klas te zitten die zoveel ouder zijn? Ik belde hem op om het te vragen.
Basisschool
Het was op de basisschool al snel duidelijk dat Duuk een stuk slimmer was dan zijn klasgenoten. Hij deed groep één en twee in anderhalf jaar, en halverwege groep vijf ging hij naar groep zeven. "Ik vond het niet erg hoor", vertelt Duuk. "Ik mocht zelf kiezen of ik het wilde, en mijn laatje werd nogal vol door al het extra werk dat ik deed!"
Maar vonden zijn nieuwe klasgenoten het niet raar dat hij ineens bij hen in de klas kwam? "Nee hoor. Ik heb een hele leuke klas. Ik merk soms wel dat ik jonger ben, maar ik ben wel gewoon onderdeel van de groep."
Onderwijs in het Engels
Rekenen is Duuks favoriete vak. Dat doet hij niet alleen op een extra hoog niveau, maar ook in het Engels. Volgend jaar komt dat hem zeker van pas: dan gaat hij namelijk tweetalig onderwijs doen. Dan heeft hij dus niet alleen les in het Nederlands, maar ook in het Engels.
Spannend vindt hij dat wel, net zoals naar de middelbare school gaan. "Maar dat heeft iedereen toch?" Bang dat mensen hem gaan pesten omdat hij zo jong is, is hij ook niet. "Ik ga wel gewoon vertellen dat ik negen ben. En zo klein ben ik helemaal niet hoor!"
Uitvinder
Waar veel bovenbouwers hun hoofd breken over de vraag wat ze later willen doen, heeft Duuk daar meteen een antwoord op. "Ik wil uitvinder worden! Wat voor uitvinder weet ik nog niet helemaal, maar in ieder geval een uitvinder!"
Duuk lijkt misschien heel bijzonder, maar eigenlijk is hij een heel gewoon jongetje. Net zoals de meeste bruggers op mijn school, speelt hij graag Minecraft. "Ik kijk ook veel Minecraft-filmpjes op Youtube, ook in het Engels. Daarom denk ik dat het volgend jaar op school wel goedkomt."
Misschien horen we over een paar jaar wel dat Duuk als één van de jongsten ooit zijn universitaire graad heeft gehaald, of kopen we allemaal zijn uitvinding. Maar eerst gaat hij naar de middelbare school, de plek waar deze negenjarige zeker thuishoort.
1 seconde geleden
A.
A.
Wow......
10 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
heujj ap het is wel eens mogelijk dat ik jou ken zit je op het schoonhovens college die noemen ze namelijk ap het zou erg grappig zijn want dan zit ik bij jouw op school ha ha
10 jaar geleden
D.
D.
Leuk hoor!
10 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
dat arme kind...
10 jaar geleden
AntwoordenDaniëlle
Daniëlle
Hoezo? Ik denk niet dat zijn school en ouders dit zouden doen als hij het niet aan zou kunnen (zowel qua niveau als sociaal-emotioneel). Ik heb twee klasgenoten die twee jaar jongeren zijn dan de rest, maar als ze het niet verteld zouden hebben, had ik het niet geweten.
10 jaar geleden
C.
C.
Zelf was ik ook negen toen ik klaar was met de basisschool en naar het gymnasium ging. Dat ging geweldig, qua werk maar ook sociaal. Het zou pas zielig zijn als zo'n kind het nog twee of drie jaar zou moeten uithouden met werk dat helemaal niet uitdagend was.
10 jaar geleden
E.
E.
3 jaar is wel echt heel veel! In mijn klas zit een meisje dat 10 was toen ze naar het gymnasium kwam. Sociaal liep ze erg achter op de rest. Iedereen irriteerde zich aan haar en zij irriteerde zich heel erg aan de rest. Je merkte echt dat ze een stuk jonger was, vooral in gedrag. Ik hoop dat dit jongetje zich wel goed kan gedragen als een 12 jarige.
9 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Dat enthousiasme is er snel vanaf, (dat weet ik uit ervaring).
9 jaar geleden
Antwoorden