Bijzonder PWS: Hoe overleef ik coeliakie op de basisschool

Bijzonder PWS: Hoe overleef ik coeliakie op de basisschool

Door Daniëlle

Ze mogen geen brood, koekjes, pizza, pasta en nog tienduizenden andere dingen eten: mensen met coeliakie oftewel glutenallergie. Supervervelend en onhandig, zeker als je op de basisschool zit! Ella (16), Eva (16) en Sanne (18) besloten daarom als PWS een survivalgids voor kinderen met coeliakie te maken.

Nieuw: de profielwerkstukkenreeks! Over de meest bijzondere, grappige, originele en inspirerende profielwerkstukken die scholieren in elkaar toveren. Ter inspiratie en lering.

De dames zijn nogal creatief en zochten dus een onderwerp waarin ze zich lekker uit konden leven. Dat diende zich gelukkig al snel aan: doordat Ella zelf coeliakie heeft, kwam ze op het idee om er een survivalgids over te maken, grotendeels geïnspireerd door haar eigen ervaringen op de basisschool.

Rosa

Het eerste waar je aan denkt bij een survivalgids voor iemand met een voedselallergie is natuurlijk recepten. Die zitten dan ook ruimschoots in het boekje, verdeeld in hoofdstukken per gelegenheid. Zo zijn er recepten voor bijvoorbeeld traktaties, feestjes en schoolreisjes.

Maar er is nog veel meer. Aan het begin van het boekje leggen de meiden uit wat coeliakie precies is. Dit allemaal op simpele wijze, omdat het speciaal voor kinderen op de basisschool geschreven is. Ze maken ook duidelijk tegen welke problemen kinderen met glutenallergie aanlopen, met een verhaal over Rosa. Rosa is niet alleen gebaseerd op Ella’s ervaringen, maar ook op die van heel veel andere coeliakiepatiënten.

“We hebben via een bedrijf voor glutenvrij eten zevenhonderd brieven verstuurd, waarin we mensen vroegen om ons te helpen met hun ervaringen en recepten,” legt Eva uit. “Ze waren heel behulpzaam en vonden het ook heel erg leuk! Dat heeft wel echt geholpen bij het schrijven.”

Samenwerken

Toch was niet alles rozengeur en maneschijn. “Het samenwerken viel flink tegen,” vertelt Sanne  “In het begin hadden we een hele goede taakverdeling, maar die bleek uiteindelijk niet helemaal te werken. Ella tekende bijvoorbeeld alles, maar dat bleek veel meer tijd te kosten dan we gedacht hadden. Uiteindelijk wel een uur of twintig. Het was dus niet eerlijk om haar net zo veel te laten schrijven als wij. We hadden er ook niet echt aan gedacht dat we er ook nog een verslag bij moesten schrijven en hoeveel tijd dat ging kosten. En natuurlijk bleven we alles uitstellen, dat was ook niet zo handig.”

“Ik denk eigenlijk dat het handiger is om je PWS te maken met mensen waar je niet heel close mee bent, dan met je vriendinnen,” vult Eva aan. “Als je goed bevriend bent, is het toch lastig om kritiek te geven op iemands werk.

Enthousiasme

Maar ondanks een paar tegenslagen, vonden de meiden hun profielwerkstuk uiteindelijk toch zeer geslaagd. En niet alleen zij: ouders, vrienden, schoolgenoten, werkelijk iedereen was dolenthousiast over hun boekje. “En ook de docent,” vertelt Ella glunderend. “We hebben een negen gekregen!”

Wat gaat er nu met het boekje gebeuren? Het zou toch zonde zijn als die in de kast zou verstoffen... “Ja, dat klopt. We wilden het eerst in kleine oplage laten drukken, maar dat bleek nogal duur te zijn. Daarom hebben we er eerst maar vier gemaakt: één voor ieder van ons en één voor de school. Uiteindelijk willen we het misschien wel uit laten geven, of op een andere manier over basisscholen verspreiden. Maar eerst onze eindexamens maar eens halen!”

Gepubliceerd op 8 april 2014

REACTIES

Noah

Noah

Whoep whoep! Eindelijk begrip voor de gluten-intoleranten! WHOOEEE

10 jaar geleden

C.

C.

Inderdaad, het is geen allergie maar een intolerantie. Goed dat er zo meer begrip voor komt. Hopelijk waait de glutenvrijhype gauw weer over voordat we als coeliakiepatiënten niet meer serieus genomen worden.

10 jaar geleden

L.

L.

Wauw, wat een supergaaf idee is dat.

10 jaar geleden

M.

M.

Super!
Er is een groot tekort aan kinder-boekjes over coeliakie!
Is er niet iets via de coeliakie-vereniging te regelen?

Of misschien kan ik iets regelen, via mijn website en mijn man die heel goed is in webwinkels... Een e-book dat iedereen zelf kan uitprinten?

10 jaar geleden

M.

M.

Beste Ella, Eva en Sanne,
Ik ben op bovenstaanse stukje helemaal vergeten mijn website te noemen: http://ikbenglutenvrij.nl
Zouden jullie contact met mij op willen nemen? Als je een berichtje achterlaat ik mijn site, mail ik jullie zo snel mogelijk terug.

Ik zou graag jullie boekje sowieso willen ontvangen voor mijn dochter van 3. "Hoe overleef ik coeliakie op de basisschool" ideaal zo vlak voordat zij naar de basisschool gaat!
Groetjes, Mirjam

10 jaar geleden

M.

M.

Oh, nu ben ik helemaal vergeten mijn website te noemen: http://ikbenglutenvrij.nl
Zouden jullie daar een berichtje achter kunnen laten, dan mail ik jullie heel snel terug. Want ik ben erg benieuwd naar jullie boekje en of wij er samen iets aan kunnen doen om het meer te versprijden. Het is natuurlijk erg jammer als dit in de kast blijft liggen...

Mijn dochter van 3 heeft ook coeliakie. Zij gaat in januari naar de basisschool. Maar ook voor andere kinderen zou het een zeer welkome aanvulling zijn op het beperkte coeliakie-kinderboeken-assortiment.

Groetjes, Mirjam

10 jaar geleden

Lotte

Lotte

Lekker woord is dat toch, coeliakie. Zo noem ik mijn volgende axolotl.

9 jaar geleden

V.

V.

Beste Sanne, Eva en Ella,
Wat fijn dat jullie coeliakie bespreekbaar willen maken voor kinderen. Ons dochtertje start straks met de basisschool. Is het mogelijk om jullie werk, voor persoonlijk gebruik, te ontvangen? Ik denk dat zo'n survivalgids voor haar en voor ons wat vertrouwen zou geven.
Bedankt!

9 jaar geleden

J.

J.

Waar is dit boek te koop alstublieft ?

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.