Plofklassen blijven gewoon bestaan
Grote klassen worden niet verboden. Veel partijen in de Tweede Kamer zien het niet zitten om een maximum te stellen aan het aantal leerlingen per klas. Dat bleek gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer over klassengroottes.
Veel leraren zijn bezorgd over de zogenoemde 'plofklassen'. Volgens hen zijn grote klassen niet goed voor de kwaliteit van het onderwijs. Om die reden verzamelde de vakbond Leraren In Actie vorig jaar bijna 47.000 handtekeningen. Daarmee hoopten ze met de politiek af te kunnen spreken dat een klas nooit meer dan 24 leerlingen mag tellen. Door de vele handtekeningen die Leraren In Actie had verzameld, kwam het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te staan, die er dus gisteren over debatteerde.
Situatie kan verschillen
Maar de meeste partijen voelen er niets voor om een grens in te stellen. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs zegt erop te vertrouwen dat schoolleiders de juiste afwegingen maken als het gaat om klassengroottes. Ook omdat de situatie per school of per klas kan verschillen.
"Natuurlijk willen mensen kleinere klassen", zegt Dekker. "Ze willen ook allemaal lagere belastingen. Er staat hier geen geldmachine." Volgens de staatssecretaris valt het bovendien allemaal wel mee met de plofklassen.
Onderzoek
Eind vorig jaar deed Scholieren.com samen met EenVandaag nog onderzoek naar klassengroottes. Daaruit bleek dat een meerderheid van de leerlingen dacht beter te presteren in een kleine klas.
Ruim 40 procent gaf aan dat er momenteel te veel leerlingen in zijn of haar klas zitten om goed onderwijs te krijgen.
Het grootste probleem van een grote klas is dat er te weinig aandacht is voor individuele leerlingen. Daardoor zou het onmogelijk zijn om goed onderwijs te geven. Ook voor leraren neemt de werkdruk toe als de klas groter wordt.
1 seconde geleden
I.
I.
"Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs zegt erop te vertrouwen dat schoolleiders de juiste afwegingen maken als het gaat om klassengroottes"
Aha, dus een staatssecretaris en een kleine groep schoolleiders achter het bureau zien het beter dan enorme groep leraren en leerlingen die dagelijks de praktijk meemaken? Verbazingwekkend dat de heer Dekker zulke onzin uitkraamt.
En dan de volstrekt belachelijke vergelijking met belastingen ("Natuurlijk willen mensen kleinere klassen", zegt Dekker. "Ze willen ook allemaal lagere belastingen. Er staat hier geen geldmachine."). Lagere belastingen is gemakzucht. Wel de lusten, niet de lasten. De grootte van de klassen gaat niet om wat wel leuk is en wat niet. Het gaat om wat wel en niet werkt. Leerlingen worden de dupe van grote klassen. Kleine klassen kosten misschien meer geld, maar waarom is dat een probleem? In verkiezingstijd hameren alle politici op onderwijs, er moet geïnvesteerd worden in onderwijs, maar nu krabbelen ze terug? O, ja dat is natuurlijk hoe politiek werkt. Hoe kon ik dat nou vergeten?!
10 jaar geleden
AntwoordenF.
F.
Ik zit in een klas met 31 je moest eens weten hoe druk dat is!
10 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
valt best mee..
je moet niet zo dom doen
10 jaar geleden