Tien procent scholieren fraudeert met ID

Tien procent scholieren fraudeert met ID

Door Chris

Ruim tien procent van de scholieren heeft het afgelopen half jaar wel eens gefraudeerd met een ID-kaart waar een valse geboortedatum op staat. Dat blijkt uit onderzoek dat Scholieren.com met de NOS deed naar ID-fraude en de nieuwe alcoholwet. Een vijfde van de scholieren zegt bovendien wel eens uit te gaan met de ID-kaart van iemand anders.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat bijna 68 procent van de 15, 16 en 17-jarigen sinds 1 januari nog wel eens alcohol heeft gedronken tijdens het uitgaan. De regels, die voorschrijven dat je pas mag drinken vanaf je achttiende, worden dus door een meerderheid omzeild.

Alcoholregels

Aan het onderzoek (pdf) deden ruim 2900 scholieren mee. We wilden namelijk wel eens weten hoe 15, 16 en 17-jarigen omgaan met de huidige alcoholregels. Wordt er op grote schaal gefraudeerd met ID's? En houden minderjarigen zich keurig aan de nieuwe alcoholwet?

ID-kaart 'lenen'

Meer dan tien procent van de scholieren is de laatste tijd wel eens uitgeweest met een vervalste ID-kaart, zo blijkt. Een ID 'lenen' van iemand die wel meerderjarig is, blijkt een populairdere oplossing. Dat heeft bijna 20 procent wel eens gedaan.

Ruim de helft (56 procent) van de jongeren die gebruikmaakten van een vals ID, maakte deze vervalsing zelf. Informatie om een ID te vervalsen halen scholieren van het internet (32 procent), of ze krijgen de benodigde info via vrienden (57 procent).

Bijna tweederde van de scholieren (66 procent) zegt verder mensen op school te kennen die het afgelopen half jaar een vervalste ID-kaart, of een ID-kaart van een ander, in het bezit hadden tijdens het uitgaan.

'Vervalsen niet moeilijk'

Volgens de 16-jarige Sharon is het vervalsen van een ID-kaart niet zo moeilijk. De scholier vervalste een ID-kaart voor zichzelf en voor een vriendin. "Ik heb de ID-kaart in kleur gekopiëerd, een getalletje uitgeknipt en op de échte kaart geplakt met transparante nagellak. Met een nagelvijltje heb ik het papier zo dun mogelijk geveild en 'm vervolgens nog een beetje op kleur gebracht met een kleurpotlood."

Sharon gebruikt deze valse ID om alcohol te kopen in de supermarkt, zodat ze met haar vrienden in kan drinken voor het uitgaan. Ook is ze met deze ID al een paar keer binnen gelaten bij een discotheek. "De eerste keer vond ik het wel spannend om je valse ID-kaart te laten zien, maar vaak wordt er helemaal niet zo goed naar je ID gekeken", zo vertelt ze aan Scholieren.com.

Photoshop

Ook Milan (15) vervalste zijn ID en kon daarmee gewoon alcohol en sigaretten kopen in de supermarkt. Milan: "Ik heb mijn ID-kaart ingescand, in Photoshop een getalletje veranderd en deze nieuwe versie vervolgens uitgeprint en geplastificeerd. Als je 'm dan in je portemonnee doet zien ze bij de supermarkt niet dat-'ie nep is. Van dichtbij zie je misschien wel dat er iets niet helemaal klopt op deze ID, maar daar wordt nooit op gelet."

Undercover-reportage

Dat blijkt ook wel uit de undercover-reportage die Scholieren.com-bloggers Hidde (17) en Diederick (15) maakten. Hidde vervalste een ID-kaart - zodat hij zogenaamd 24 jaar oud is - en kon probleemloos bier kopen in verschillende Utrechtse supermarkten.

Gepubliceerd op 13 maart 2014

REACTIES

K.

K.

Dit is natuuhuurlijk niet de bedoeling. Dus wat doet de overheid? Strafbaar stellen. Beter is het je af te vragen wat dan wel de bedoeling is en of we daar nog een beetje in de buurt komen.

Want nu wil je dit nog vooral voor alcohol. Maar als je goed kijkt zie je dat het steeds vaker, voor steeds meer doeleinden, veel makkelijker is om even andermans identiteit te lenen, al dan niet met toestemming, of je eigen een beetje aan te passen. Gewoon zodat je eigen identiteit niet jezelf in de weg zit. Dat zie je overal waar ze steeds vaker naar je identiteit vragen. Zo is het voor bijvoorbeeld Chinezen kennelijk helemaal niet raar om verschillende paspoorten te hebben, en die zijn echt niet allemaal door de overheid uitgegeven.

De huidige politiek snapt dit niet, wil dit niet snappen. Maar over niet eens zoveel jaren komt er de volgende generatie. Wat vindt die er van? Wat vinden jullie er nou van, dat dit zo erinsluipt?

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.