Harder, better, faster, stronger

Harder, better, faster, stronger

Volgens mij ben ik een voorbeeldige leerling: ik werk me altijd uit de naad, haal hoge cijfers en in mijn gehele schoolcarrière heb ik nog nooit na hoeven te blijven. Het is leuk om daarvoor waardering te krijgen, maar bij scholengemeenschap Hugo de Groot in Rotterdam gaan ze nog een stapje verder.

Al drie jaar werken ze daar met een bijzonder systeem: leerlingen kunnen een beloning krijgen voor hun goede prestaties. Maar dit jaar valt er meer te winnen dan een boekenbon, pen of pet. De twee beste leerlingen mogen zes weken op zeilreis in het Caribisch gebied. Allemaal leuk en aardig, maar slaan we nu niet enorm door?

Hogere cijfers

Het valt mij op dat scholen of de overheid steeds vaker manieren bedenken om scholieren te pushen hogere cijfers te halen en te excelleren in van alles en nog wat. Ook de eindexameneisen worden elk jaar strenger. Als ik over drie jaar eindexamen ga doen moet ik waarschijnlijk voor nog meer vakken een zes staan om te slagen.

Ook staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs lijkt te lijden aan scoringsdrift. Keer op keer benadrukt hij hoe belangrijk hoge cijfers zijn, alles moet getoetst worden en scholen kunnen het stempel 'excellent' krijgen.

Deze trend doet mij denken aan een liedje van Daft Punk: Harder, Better, Faster, Stronger. Het schoolwerk moet sneller en beter, en iedereen moet nog harder werken en het maximale uit zichzelf halen op elk gebied.

Overspannen

Ik vind dat er te weinig wordt gekeken naar de keerzijde van al het gepush. In mijn omgeving zie ik slimme en gevoelige scholieren bezwijken aan het beleid, omdat het leidt tot veel stress. De druk lijkt hoger dan ooit. Uiteindelijk zijn sommige scholieren aan het eind van het jaar overspannen.

Zelf heb ik ervaren dat de instelling om hard te werken en je best te doen, écht uit iemand zelf moet komen. De mensen op school die weinig uitvoeren, hebben de juiste mentaliteit nog niet gevonden. Ik denk dat het veel beter is als scholen zich dáár op richten. Je kunt steeds hogere eisen gaan stellen en beloningssystemen invoeren, maar volgens mij werkt dat averechts.

Daarom pleit ik voor een systeem waarin leerlingen wordt geleerd dat onderwijs en studeren belangrijk zijn. Zodat ze zélf graag goed hun best willen doen op school. En dan komen die goede cijfers en voorbeeldleerlingen vanzelf.

Goeie blogs zijn er om gedeeld te worden, vinden wij. Elke week plaatsen we daarom onze beste column door in 7Days, dé weekkrant voor jongeren die iets willen bereiken. Deze week was bovenstaand verhaal van Ivana aan de beurt. En we werken veel vaker met 7Days samen: klik.

Gepubliceerd op 7 februari 2014

REACTIES

W.

W.

Helemaal blij na het lezen van deze Blog, Ivana! Het wordt tijd dat jongeren er zelf iets van gaan zeggen. Wil je meer lezen over opgroeien zonder belonen en straffen? Want in feite is het toch een pure straf als je keihard werkt maar net niet die beloning binnen sleept waar ze je mee paaien tot harder werken...
Punished by Rewards - Alfie Kohn
Unconditional Parenting - Alfie Kohn
Playful Parenting - Lawrence J. Cohen
Peaceful Parenting - Dr Laura Markham

10 jaar geleden

Casper

Casper

Bovendien is zo'n beloning nooit voor degene die écht zijn best doet om voor die zes of zeven te gaan ondanks een slechte thuissituatie of andere problemen. De hoogste cijfers worden geloof ik vooral gehaald door bijzonder slimme mensen met een goeie instelling, die nooit echt hun best hoeven doen. Een heel slecht en oneerlijk beleid inderdaad, wat maf dat volwassenen die betaald worden om beleid te maken zo naïef kunnen zijn...

10 jaar geleden

-.

-.

Eens, leerlingen gaan zich echt niet een heel jaar uit de naad werken voor twee weekjes vakantie. En niet iedereen is in staat het best te presteren op een bepaald niveau.

10 jaar geleden

C.

C.

Helemaal mee eens!
Het schoolwerk wordt echt te veel en de eisen worden ook steeds hoger. Er wordt te veel van ons gevraagd, we moeten ook nog een beetje kunnen genieten van andere dingen.

10 jaar geleden

B.

B.

Ik (17j-5havo) vind dit beleid nog helemaal niet zo heel verkeerd. Dit is ook hoe het later in het bedrijfsleven zal zijn, 'get used to it'. Scholen kunnen je dus maar beter leren hiermee om te gaan. Want dit gaat alleen nog maar erger worden. Ook mag een beetje mentaliteit ook wel uit jezelf komen, want is het daadwerkelijk zo moeilijk om te snappen dat onderwijs en je studie belangrijk zijn?

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.