Stop overvolle klassen?

Stop overvolle klassen?

Door 7Days

Stop de overvolle klassen! Dat vroeg actiebond Leraren in Actie (LIA) vorige week met een petitie aan de Tweede Kamer. Staatssecretaris Dekker (Onderwijs) legt de verantwoordelijkheid juist bij de scholen. Remco Barendregt (LAKS) vindt dat de Onderwijsinspectie een oogje in het zeil moet houden.

Volgens LIA heeft een leerling recht op: goede instructies van een enthousiaste leraar. Een werkklimaat waarin hij zich kan concentreren. Een klaslokaal met goede luchtkwaliteit en genoeg ruimte per leerling. En voldoende persoonlijke aandacht van de leraar. Volgens de actiebond is dit onmogelijk als de klas te vol is. Daarom moet de overheid ingrijpen. Het maximum aantal leerlingen moet volgens LIA volgend schooljaar 28 worden. En binnen drie jaar worden afgebouwd naar 24. Om dit voor elkaar te krijgen, verzamelde LIA 46.928 handtekeningen. Deze week werden die aangeboden aan de Tweede Kamer.

Inspectie

Er komt géén bovengrens aan het aantal leerlingen in klassen. Dat schreef Staatssecretaris Dekker (Onderwijs) maandag aan de Tweede Kamer. Voor het eerst zocht zijn ministerie uit hoe groot de klassen op het voorgezet onderwijs eigenlijk zijn. Op het vmbo zitten er gemiddeld 21 leerlingen in een klas, op het vwo 26 en op de havo 27.

Dekker schrijft: "Ik kan goed begrijpen dat leerlingen liever niet in een heel grote klas zitten, dat ouders zich afvragen of hun kind voldoende aandacht krijgt en dat de leerkracht hieraan de handen vol heeft. Toch vertrouw ik erop dat besturen en schoolleiders, in overleg met leraren en de medezeggenschapsraad, hierin de juiste afwegingen maken."

Rustige klas

Ook is er volgens Dekker geen simpel antwoord op de vraag wanneer een groep te groot is. Een rustige klas met 32 gemotiveerde leerlingen en een ervaren docent kan prettiger zijn dan een chaotische klas met achttien ongemotiveerde leerlingen en een beginnende docent.

Met dat laatste is LAKS-voorzitter Remco Barendregt (18) het eens. "Wij vinden klassen van 28 tot dertig leerlingen ook te groot", zegt hij, "maar het gaat er vooral om hoe de docent daarmee omgaat. Sommige docenten kunnen dat goed aan en dan is er niks aan de hand. Maar veel van hen hebben moeite om orde te houden en hun aandacht te verdelen in een volle klas. En dan is het natuurlijk wél een probleem."

Concentratieprobleem

Uit een poll van LAKS onder tweehonderd scholieren bleek dat 70 procent concentratieproblemen heeft in een klas met meer dan 25 leerlingen. "Maar het verschilt per school of er een probleem is of niet", benadrukt Barendregt. Volgens LAKS moet de Onderwijsinspectie hierop letten. Die komt overal en kan dus per school bekijken of er problemen zijn. "Staatssecretaris Dekker doet nu niks. Eigenlijk zou hij de inspectie moeten aansturen naar dit probleem te kijken." Hij besluit: "Maar dan moet de inspectie natuurlijk ook naar de mening van scholieren luisteren."

Dit artikel komt uit jongerenkrant 7Days, die elke vrijdag in de brievenbussen en boekhandels ligt. De redacties van 7Days en Scholieren.com bundelen de krachten: een selectie van het onderwijsnieuws uit 7Days wordt doorgeplaatst op Scholieren.com en onze beste blogs verschijnen in de krant. Meer weten over onze samenwerking? Klikkerdeklik.

Gepubliceerd op 16 december 2013

REACTIES

S.

S.

Ik vind dit wel een goede, ik zit nu op een school waar een maximum van 20 leerlingen per klas is en dat werkt veel beter dan een klas met 32

10 jaar geleden

Y.

Y.

klassen van 20 zouden een schooldag voor leerlingen en docent een stuk makkelijker maken.

10 jaar geleden

B.

B.

Momenteel in een klas van 33 man in vwo-5. Niet heel veel problemen mee.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.