'Hogere cijfers in kleine klas'

'Hogere cijfers in kleine klas'

Door Chris

Een meerderheid van de leerlingen denkt beter te kunnen presteren in een kleinere klas. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en Scholieren.com onder 821 middelbare scholieren. We waren namelijk erg benieuwd of het veel uitmaakt of je met z'n tweeëndertigen of met z'n zestienen in een klaslokaal zit.

En ja, dat maakt uit, zo blijkt. Van scholieren die meededen gaf 65 procent aan hogere cijfers te kunnen halen als ze met minder leerlingen in een klas zouden zitten.

Ruim 40 procent geeft aan dat er momenteel te veel leerlingen in zijn of haar klas zitten om goed onderwijs te krijgen. Daarbij valt op hoe groter de klas is, hoe meer scholieren aangeven dat goed onderwijs in het geding is. Van de respondenten die in een klas van 27 of meer leerlingen zit, geeft bijna 60 procent aan dat de klas te groot is om goed les te krijgen.

Afgeleid

Het grootste probleem van een grote klas is dat er te weinig aandacht is voor individuele leerlingen, zo komt naar voren. Scholieren in grote klassen worden door de docent minder bij de les betrokken dan scholieren die in een kleinere klas zitten. Daarnaast zijn leerlingen die in grotere klassen zitten sneller afgeleid.

"In een grote klas is het vaak druk en rumoerig", aldus een van de respondenten. "Hierdoor is het moeilijker om je te concentreren en is de docent veel tijd kwijt aan het rustig krijgen van de klas. Dit zorgt ervoor dat er in de lessen minder leerstof opgenomen wordt, wat ten koste gaat van de resultaten."

Volgens een andere scholier kunnen docenten hun aandacht niet goed verdelen over leerlingen in een grote klas. "Daardoor worden niet alle vragen beantwoord. Je gaat dus nog met vragen je proefwerk in."

Voldoende aandacht

Ook het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is van mening dat kleine klassen een fors voordeel opleveren. "Docenten kunnen beter orde houden in een kleine klas. Waar het om draait is dat leerlingen zich goed kunnen concentreren en docenten voldoende aandacht hebben voor individuen", zegt LAKS-voorzitter Remco Barendregt. "Dat krijg je voor elkaar door kleinere klassen te creëren. Het is een middel om dat doel te bereiken."

Maximum

De meeste scholieren (83 procent) zouden graag zien dat er een maximum komt voor het aantal leerlingen per klas. In het onderzoek geven de meesten aan dat een klas niet meer dan 25 leerlingen zou moeten tellen.

De Leraren in Actie (LIA) hopen dit punt op de politieke agenda te kunnen zetten. Zij willen dat de overheid een maximum stelt aan de klassengrootte en zijn een burgerinitiatief gestart om dit op de agenda van de Tweede Kamer te zetten. Het initiatief is inmiddels ondertekend door 40.000 mensen.

Blogger Pim schreef deze week een grappige column, waarbij hij juist pleitte voor grótere klassen. Lees 'm hier!

Gepubliceerd op 15 november 2013

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.