Bijna 15 uur nadat het complete examen op internet belandde, is nog steeds niet duidelijk of het afnamemoment doorgaat met een alternatief examen. Het College voor Examens (CvE) neemt rond 10 uur een besluit. De toets zou om 13.30 uur moeten beginnen.
"Je wordt gek van de onduidelijkheid", vindt leerling Lisa Ruigrok. "Het is natuurlijk niet zo erg als je het examen toch vandaag zou moeten maken, maar wanneer hoor je dat dan? En wanneer gaat dat dan precies gebeuren? Je wilt het nu gewoon eindelijk weten." Klasgenoten stappen morgen op het vliegtuig naar Lloret de Mar en Lisa zelf gaat volgende week naar Londen. "Maar ik weet niet eens of dat doorgaat."
Gestopt met leren
Van leren is dinsdagavond weinig meer terechtgekomen, vertelt Lisa. "Ik was aan het oefenen toen ik het nieuws hoorde, maar ben toen maar snel gestopt. Medeleerlingen wilde in eerste instantie het uitgelekte examen gaan maken zodat ze daar vandaag een goed cijfer voor zouden halen, maar al snel bleek dat dat natuurlijk geen zin meer had." Toch heeft het uitgelekte examen één voordeel: de 42 vragen zijn nu handig materiaal om woensdagmorgen nog even mee te oefenen.
Volgens vwo'er Joca van der Horst is dit incident de druppel voor veel leerlingen. "Kandidaten zijn al wekenlang opgefokt door de verscherpte exameneisen, een minster die het in interviews steeds over excellentie heeft en nu zorgt dit voor nóg meer extra stress en vooral onduidelijkheid. Sommige leerlingen flippen nu echt."
Fulltime werken?
Joca hoeft niet per se meer goed te scoren op Frans om zijn schooldiploma te halen, maar voelt de zenuwen wel. "Het is toch je examen. Ik had een week lang geen examens gehad en dacht lekker relaxed aan Frans te beginnen." Hij betwijfelt of hij volgende week fulltime voor een uitzendbureau kan werken, zoals hij had toegezegd.
Ook Stijn van Venrooij vindt de situatie maar vervelend. "De onduidelijk is het stomst, het is gewoon balen dat je niet weet waar je aan toe bent, en dat je misschien tóch geen vakantie hebt vandaag." Ze is wel blij dat het 'maar' Frans is, "want dat is een vak je waar je op zich weinig voor kunt leren. Ik denk dat mijn prestaties er daarom ook niet echt onder zullen lijden." Stijns klasgenoten reageren verschillend op het voorval. "De een blijft er heel erg rustig onder, de ander is juist supergestrest."
Docente Frans Swannet van den Akker wordt sinds dinsdagavond al 'platgemaild' door haar leerlingen. "Per mail en Facebook chat vroeg iedereen me of dit soms een grap was. Ik heb meteen gecheckt of het examen me bekend voorkwam omdat ik 30 jaargangen oude examens bijna uit mijn hoofd ken, maar nee."
Klaar om te knallen
Het incident en vooral de onduidelijkheid over vanmiddag bezorgen haar leerlingen een hoop onrust. "Hier hebben ze zes jaar naartoe gewerkt en ze wíllen het examen nu ook graag maken. Ze waren er klaar voor om vandaag te knallen en een voldoende te halen. Als het dan niet doorgaat, is het echt een enorme domper."
Van den Akker vreest dat de cijfers eronder zullen lijden als de toets verplaatst wordt. "Als je moet wachten tot een herexamen, of zelfs als het examen naar komende donderdag of vrijdag wordt verschoven, dan kun je volgens mij echt een punt van het eindcijfer aftrekken. Het is dan zo'n tegenvaller voor de leerlingen." Maar als het examen tóch vandaag plaatsvindt, dan komt het toch wel goed, denkt de docent.
De Eindexamenklachtenlijn bezweek gisteren even onder de grote hoeveelheid bellende leerlingen. "Ze waren niet zozeer boos om de fraude, maar wilden graag bevestigd krijgen dat dit het echte examen was en vooral weten hoe het nu verder gaat", aldus het LAKS. Een aantal kandidaten heeft ook een klacht ingediend over de ongeregeldheden.