'650 Maastrichtse leerlingen gaan staken'
Ruim 650 leerlingen van het Sint-Maartenscollege in Maastricht zijn van plan woensdagmiddag te gaan staken. Ze willen protesteren tegen het dinsdag aangekondigde ontslag van 20 leraren en medewerkers, waar Scholieren.com al over berichtte.
"Ze ontslaan gewoon per vak de leraar die als laatste is aangenomen, ongeacht of dat een goede of slechte leraar is,'' stelt een woordvoerder van de leerlingenraad. Scholierenvakbond LAKS steunt de staking.
Een paar uur na de aankondiging van het protest had ongeveer de helft van alle leerlingen van de school zich daar al voor aangemeld via Facebook. Een bijbehorende handtekeningenactie was binnen een uur al 200 keer digitaal ondertekend.
Update: uiteindelijk hebben nagenoeg alle 1400 leerlingen van het Sint Maartenscollege woensdagmiddag gestaakt. In een reactie achteraf spreekt de directie achteraf niet van 'ontslag' maar van overplaatsing. Voor de leerlingen maakt dat echter niets uit: die zien nog steeds de onderwijskwaliteit achteruit gaan door het vertrek van hun favoriete leraren. Meer info hier.
Huilende leerlingen
Dinsdag rond lunchtijd ontstond onrust op het Sint-Maartenscollege. Leraren werden via de mail geïnformeerd over de gedwongen ontslagen. Hierdoor liepen de emoties hoog op, medewerkers en leerlingen moesten huilen en toonden hun woede. Het vijfde lesuur ging gedeeltelijk niet door en vanwege de collectieve boosheid werd voor de zekerheid politie langs de school gestuurd.
De leerlingen zijn vooral verontwaardigd over de wijze waarop de ontslagen zijn aangekondigd: per mail in de pauze, terwijl de locatiedirectrice en brenger van het slechte nieuws slechts twee deuren van de docentenkamer vandaan zat. "Vooral de manier waarop dit gedaan is niet bepaald de beste, en de kwaliteit van het onderwijs wordt er niet beter op als uitstekende leraren worden ontslagen," vindt leerlingenraadslid Marwa Makthari (18). De directie hanteert grotendeels een 'last in, first out'-methode: per vak moet de laatste in dienst getreden docent weer vertrekken.
Grootste scholen in geldnood
De 20 van de in totaal 112 docenten worden ontslagen om financiële redenen. Volgens de locatiedirecteur Cleo Rijgersberg verkeren de drie grootste middelbare scholen in Maastricht, het Porta Mosana College, het Bonnenfanten College en het Sint-Maartenscollege al langer in geldnood. Door te fuseren komen er grotere klassen en zijn minder gebouwen en leraren nodig.
Volgens Lotte Savelberg, voorzitter van het LAKS, is het op dit moment al geen uitzondering dat er klassen van 34 leerlingen zijn. ''Als er nu al zulke grote klassen zijn, kun je zelf wel invullen wat deze fusering voor de toekomst zal betekenen," vindt zij.
Elk niveau apart
Maar ook het feit dat de gemixte scholengemeenschappen opgesplitst worden in één vwo-school, één havo-school en één vmbo-school, stuit leerlingen tegen de borst. Dylan Spronck, (18 jaar, 5-vwo): "Het opsplitsen van alle opleidingsniveaus vind ik onlogisch en onnodig. Ik denk dat als je de scholen teveel gaat opsplitsen je ook de leerlingen ervan weerhoudt om meer sociale contacten te leggen met leerlingen van verschillende niveaus. Nu heb je tenminste nog de havo- en vwo-afdelingen bij elkaar."
Door de scholen op te splitsen, zou het aantal keuzevakken bovendien krimpen. "Natuurlijk zijn bezuinigingen noodzakelijk, maar scholieren mogen hier nooit zo hard door getroffen worden. De klassen worden groter en groter, er is een beperking in keuzevrijheid en de toenoemende druk op docenten is echt buiten alle proporties,'' aldus Savelberg.
Kwaliteitsverslechtering
Na een middag vol verontwaardiging besloot vwo-leerling Tom Gulikers (18) een staking te organiseren. "Ik startte het via Facebook om snel iets te kunnen ondernemen tegen deze toenemende verslechtering van de kwaliteit van het onderwijs, wat gewoon gebeurt als je kwalitatief goede leraren ontslaat om geld te besparen.''
De staking begint woensdag om 12.40 uur, na het vierde lesuur, op Plein Noord, het bovenbouwplein. Of alle leerlingen die zich op Facebook hebben aangemeld daadwerkelijk zullen komen, is niet bekend.
Schooldirectrice Rijgersberg was dinsdagavond niet bereikbaar voor commentaar. Wel reageerde de locatiedirectrice, de afzender van de betwiste e-mail, eerder vandaag voor de camera's van Dichtbij Maastricht: klikkerdeklik.
Media zijn de hele dag om ons heen en dat is niet zonder effecten. Daarom staat de Week van de Mediawijsheid, die vrijdag is begonnen, in het teken van gezond schermgebruik. Hoe deel jij je schermtijd zo in, dat jij je er goed en gezond bij voelt? We vroegen het aan jongeren in deze video van HoeZoMediawijs.nl.
1 seconde geleden
Tjeerd
Tjeerd
Wat een schitterend artikel. En wat een kontdraaiende directie. Een 'overplaatsing' naar 'werkloos thuis zitten', is in de volksmond gewoon een 'ontslag'. Toch?
11 jaar geleden
Antwoorden