Schoolhandleiding voor gescheiden ouders

Schoolhandleiding voor gescheiden ouders

Een dochter gaat van de havo naar het vmbo. Haar ouders zijn gescheiden, en met haar vader wil ze geen contact meer. De vader is woest, omdat hij niets wist van deze overstap, en schakelt een advocaat in. Heeft de vader gelijk?

Waarschijnlijk wel. Scholen zijn namelijk verplicht om beide ouders in te lichten over grote zaken zoals het overstappen naar 'n lager niveau.

Tegenwoordig maken veel gescheiden ouders ruzie met scholen, omdat één ouder niet (goed) geïnformeerd wordt over de schoolzaken van zijn of haar kind. Ze spannen zelfs rechtszaken aan.

Rechtszaken tegen scholen

Volgens de wet moet de ouder met ouderlijk gezag de ander informeren, maar soms liggen die verhoudingen niet zo gemakkelijk. En dan moet de school de info aan allebei de ouders geven. Helaas zijn scholen vaak niet zo goed op de hoogte van die verplichting, en zo lopen er steeds meer rechtszaken van gescheiden ouders tegen scholen.

''Er scheiden meer ouders dan vroeger,'' vertelt Loulène Boersma. Zij is juridisch adviseur bij de Vereniging Katholiek Onderijws (VKO) en geeft advies over allerlei juridische onderwerpen. Loulène: ''Doordat er meer ouders scheiden, krijgen scholen ook steeds vaker te maken met conflicten over de informatiestrekking.''

Handleiding voor scholen

De oplossing? Steeds meer scholen maken gebruik van 'n handleiding of protocol. De VKO maakte bijvoorbeeld de handleiding 'Informatieverstrekking gescheiden ouders', waarin precies uitgelegd staat hoe scholen hiermee om moeten gaan.

In 2006 werd die handleiding gemaakt, en in 2011 kwam er een protocol. Daar staat in hoe scholen verschillende situaties met gescheiden ouders kunnen aanpakken en zo ook klachten kunnen voorkomen. ''Dankzij het protocol zijn er steeds minder klachten,'' vertelt Loulène. ''Nu weten scholen hoe ze in dergelijke situaties met de ouders moeten communiceren.''

Wat staat er dan in zo'n protocol? Loulène:  ''Er staat bijvoorbeeld vermeld dat gescheiden ouders beiden hun adressen moeten afleveren bij de school. Voor leraren is er in de handleiding een schema waarin staat aangegeven wanneer hij wie moet informeren bij bepaalde schoolzaken.'' Superhandig, dus.

Verplicht inlichten

Even terug naar het meisje dat overstapt van de havo naar het vmbo. Wat nu als dochterlief absoluut geen contact met haar vader wil? We vroegen het 'n expert: advocate Marion Scholtes. Het advocatenbureau waar zij werkt is gespecialiseerd in onderwijsrecht, en behandelt steeds meer zaken van gescheiden ouders tegen scholen.

Marion: ''Ook als de dochter geen contact meer wil met haar vader, is de school verplicht om haar vader over bijvoorbeeld het vakkenpakket in te lichten. Het gaat namelijk niet om de wil van het kind. Er is maar één uitzondering waarbij een van de ouders niet ingelicht hoeft te worden: wanneer het veiliger is voor het kind, bijvoorbeeld wanneer de vader kindermisbruik- of mishandeling heeft gepleegd. Dan hoeft alleen de moeder ingelicht te worden over zo'n overstap.''

Wijze les

En als een vader een advocaat inschakelt: wat voor juridische gevolgen heeft dit voor de school? ''Niet veel,'' zegt Marion. ''Wanneer er een rechtzaak wordt aangespannen, en de vader krijgt gelijk, dan wordt de school niet opgezadeld met een geldboete. Tenminste, dat heb ik in de praktijk nog niet meegemaakt. De school wordt dan op hun fout gewezen en informeert de vader dan alsnog over zijn dochters overstap. Kan de fout van de school niet meer worden teruggedraaid (bijvoorbeeld als de vader wil dat zijn dochter alsnog de havo gaat doen, terwijl ze al een half jaar bezig is op het vmbo), dan is dit puur een wijze les voor de school.''

Gepubliceerd op 21 februari 2013

REACTIES

A.

A.

Opzich vind ik het goed dat ze tegenwoordig allebei de ouders inlichten... Maar sommige vaders of moeders zijn nou eenmaal ongeïnterreseerd (zoals mijn vader) en weet niet eens wat voor een opleiding ik doe... Dus ik vind niet dat hij dan recht heeft op de berichten over mij van school. Of zie ik dit verkeerd? Zo is de band met mijn stiefvader erg goed en ontvangt hij, samen met mijn moeder, wél de berichten van school over mij (of wat er evt. gaat gebeuren)
Zo lees ik dat in deze column dat de vader nu wordt afgeschilderd als 'monster' (om het even makkelijk te houden) Nu weet ik dat er ook moeders zijn die zo doen!
Verder zou ook de communicatie tussen school-kind-ouders beter moeten worden, dit is nog steeds erg naatje...

11 jaar geleden

A.

A.

Oh, nog niets gemerkt hiervan. Wanneer ik aankom op school met de vraag of ze informatie willen verstrekken aan mijn beide ouders, wordt me verteld dat dat teveel geregel is, en dat het dus niet gebeurd. Met als gevolg dat ik alles tussen beide moet regelen.

11 jaar geleden

M.

M.

mijn vader wil niet eens contact met de school. maar als er dan iets gebeurt waar hij niks van wist, gaat hij klagen. zucht.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.