Nuttige en nutteloze schoolvakken

Nuttige en nutteloze schoolvakken

Door Merel

Als kersverse student ziet je leven er een stuk chiller uit dan op de middelbare school. Geen economie, maatschappijleer en wiskunde meer, tenzij je daar voor kiest. Maar wat heb je nou eigenlijk geleerd van al die vakken?

Al die quality time die ik heb doorgebracht met m'n boeken voor Latijn, Frans, geschiedenis, en al die andere, moeten toch iets hebben opgeleverd? Voor mijn vervolgstudie of in het dagelijks leven? Een analyse.

1. Wiskunde

Terrorvak nummer één voor veel scholieren. Inclusief moi. Uren en uren logaritmen oplossen, formules opstellen en x-en zoeken. En waarom? Al na dag twee had ik door: ik ben geen wiskundewonder, dus een technische studie wordt het sowieso niet. En inderdaad, ik heb wiskunde tot nu toe nog nooit nodig gehad op de uni, en in het dagelijks leven ook niet. Uitrekenen hoeveel goedkoper die chocoladereep is met je bonuskaart bij de AH telt niet mee.

Nutfactor: 3

2. Latijn

De meest gestelde vraag als ik weer eens mijn frustraties uitte over dit examenvak: “Maar waarom doé je het dan in godsnaam? Ga je geneeskunde studeren ofzo?” Eh nee, niet bepaald. En hoewel ik mezelf regelmatig vervloekte voor het maken van deze keuze, heb ik er achteraf geen spijt van. Maar, eerlijk is eerlijk, behalve een soort basis taalkennis en een hoop mythologische verhalen in mijn hoofd, heb ik er weinig praktisch voordeel meer van.

Nutfactor: 4

3. Engels en Frans

Oké, omdat ik een Engelstalige opleiding doe, is dat vak wel handig geweest ja. Maar dat geldt voor iedereen. Het is nooit verkeerd om Engels te kunnen spreken. Aan de andere kant: Engelse taalkennis ontwikkel je tegenwoordig vooral buiten de schoolbanken, toch?

Frans daarentegen. Tja. Na zes jaar les dacht ik wel wat geleerd te hebben, maar dat viel vies tegen toen ik animatiewerk in Frankrijk ging doen. Veel meer aanmoediging dan “très bien!” kon ik de kinderen niet geven.

Nutfactor: Engels 8, Frans 6

4. Economie en M&O

Ook hier redelijk wat bloed, zweet en tranen. Toen ik mijn pen neerlegde na het economie examen, dacht ik: nooit meer. En ik heb me tot nu aan mijn woord gehouden. Toch moet ik toegeven dat ik wel blij ben dat ik die vakken gekozen heb. Ik kan de presidentiële verkiezingsdebatten enigszins volgen en heb een idee waar Rutte over praat met die eeuwig terugkerende hypotheekrenteaftrek. Mocht ik bovendien ooit een eigen bedrijfje gaan beginnen, dan kan ik tenminste een redelijk gesprek voeren met mijn accountant. Die neem ik trouwens gewoon in dienst, want die 6.7 voor M&O is me toch iets te riskant.

Conclusie: talen zijn best oké, economie gaat ook nog wel, maar wiskunde? Dat vak had gewoon nooit uitgevonden moeten worden.

Gepubliceerd op 3 november 2012

REACTIES

W.

W.

Wat een slecht artikel...
Sorry hoor, maar wat vreselijk ongenuanceerd dit.
Wiskunde is misschien voor jou niet nuttig, maar voor anderen wel. In de natuurwetenschappen, die worden gebruikt voor ons dagelijks gemak, is het best handig ;) Enorm veel uitvindingen wordt wiskunde bij gebruikt, daarnaast kan wiskunde ook helpen bij een goed analytisch denkvermogen ontwikkelen. Zelf ben ik absoluut geen beta, maar dit is gewoon onzin.

12 jaar geleden

N.

N.

een afzeik artikel zeg, heel erg slecht.

12 jaar geleden

H.

H.

Tsja, persoonlijk tintje aan dit artikel. Had misschien beter in je dagboek gepast dan hier. Voor de rest wel leuk geschreven hoor ;)

12 jaar geleden

E.

E.

Ik heb juist heel veel aan wiskunde, tot nu toe. Heel het differentiƫren en integreren dat we eindeloos behandeld hebben, moeten we schijnbaar hier ook weten. En verder, qua inhoudelijke kennis, heb ik het meest aan natuurkunde, scheikunde en biologie - in die volgorde. ;) Ik doe overigens aardwetenschappen ('hey, had je dan niet ook heel veel aan aardrijkskunde gehad?!' - nou ja, dat heb ik dus niet gekozen destijds).

En Engels is inderdaad heel nuttig, want anders begrijp je je boeken niet, Frans ga ik daarentegen zo te zien nooit meer gebruiken en gewoon keihard vergeten. Economie is alleen nuttig voor het enigszins volgen van krantenberichtjes. Nederlands kunnen is tot slot ook handig, al sluit 'goed Nederlands kunnen schrijven' en 'de daadwerkelijke inhoud van het vak Nederlands' niet geheel op elkaar aan, wat de nutfactor wat verminderd.

Maar goed, voor mij waren/zijn in ieder geval wiskunde (b), natuurkunde en scheikunde heel erg nuttig/zo'n beetje onmisbaar. Maar dat waren toevallig ook de toelatingseisen voor mijn studie, dus dat zal wel geen toeval zijn. :P En Engels, natuurlijk.

12 jaar geleden

J.

J.


Wat heb jij een kk zure school.

Ik zeg altijd: Rollerbank :D

14 jaar geleden

B.

B.

Een lesje sarcasme herkennen kan voor sommigen ook geen kwaad ;)

12 jaar geleden

L.

L.

Van Studium Generale heb ik nooit het nut begrepen. In de vierde kregen we dit in de vorm van filosofie terwijl we ook verplicht levensbeschouwing hadden en je filosofie kon kiezen. In de vijfde leek het meer een vorm van we-moeten-lastige-pubers-bezighouden: we moesten een klassenband vormen maar na een aantal lessen bleek dat het niet ging werken en kregen we andere vage opdrachten. En in de zesde is het vanwege de bezuinigingen maar afgeschaft.

12 jaar geleden

R.

R.

Echt onzin inderdaad. Wiskunde is de basis voor wetenschap, techniek en economie. Er zijn geneog leerlingen die er wel iets mee gaan doen. Je moet dus niet gaan roepen dat het nutteloos is alleen omdat jij er niks mee gaat doen. Trouwens, ook in de alfa en gamma wetenschap wordt wiskunde gebruikt. Statistiek is ongelooflijk belangrijk bij elk serieuze onderzoek.

12 jaar geleden

M.

M.

Ik zal er voortaan weer een disclaimer met "pas op! niet serieus bedoeld!" bij zetten ;-)

12 jaar geleden

L.

L.

helemaal gelijk over wiskunde, wij noemen het wisk*t. heb net eerste jaar latijn en het is wel leuk maar af toe denk ik dat ik wel iets beters te doen kan hebben

12 jaar geleden

V.

V.

wat een onzin wiskunde is belangrijk zonder wiskunde ben je een oermens in de prut zonder wiskunde hebben we geen telefoons, geen tv's geen computer helemaal nix eigenlijk als je om je heen kijkt in een huis is alles wat er in staat gemaakt met wiskunde zelfs een huis is gebouw met beetje wiskunde dus je vind wiskunde dat wiskunde afgeschaft moet worden dan gaan we nooit vooruit met de wetenschap en techniek

12 jaar geleden

A.

A.

voor mensen die wiskunde de basis van alles vinden,
jullie hebben gelijk maar,

iemand die bijv in de zorg gaat werken
die hoeft geen wiskunde , latijns.....

en die gaat geen CPU maken of andere shit dat met wiskunde temaken heeft
die hoeft geen X of Y te vinden

ie hoeft geen coƶrdinaten te lezen

ik bedoel hiermee

rekenen is belangerijk
maar wiskunde alleen op welke richting je gaat

12 jaar geleden

A.

A.

als je in de zorg gaat werken heb je ook wiskunde nodig hoor. Wat je ook doet t heeft met wiskunde te maken misschien heb je t nii door maar t is wel zo

11 jaar geleden

J.

J.

Wiskunde is niet de basis van alles. Het is eerder andersom. Bovendien begon de oermens materiaal te maken met behulp van techniek en inzicht. Je hoeft niet heel goed te zijn in wiskunde. Je moet het snappen en het is voor mij slechts goed voor geordend werken. Alsof ik met een taalstudie de ganse tijd kwadratische formules moet oplossen of driehoekjes berekenen, kom op zeg. Ik weet hoe ik dat moet doen, dus dat ook nog dan. Wiskunde is voor velen HANDIG. Latijn is ook niet belangrijk, het is HANDIG. Voor een studie is het handig dat je heel veel wiskunde kent en snel kunt opschrijven, maar voor een gemiddelde student die niets met wiskunde gaat doen is het kunnen oplossen van doorsnee formules, misschien wat driehoekjes, kansrekening, wat met grafieken en wat algemene vaardigheden meer dan genoeg. Niet alles is met wiskunde begonnen.

12 jaar geleden

K.

K.

Wiskunde is nuttig voor zo een niche groep, dat de wijdgespreide nadruk op dit vak voor zoveel richtingen in mijn opinie echt absurd is!

Technische studies zijn bijzonder slecht opgesteld omdat 1. ze nauwelijks linken met de realiteit (i.e. het echte bedrijfsleven) en 2. ze ervanuitgaan dat een brede algemene vorming nuttig is (wat het is niet is, want het menselijk brein vergeet dingen als men er niet regelmatig mee bezig is)

Dat is spijtig om te zien maar ik ben nu 26, dus I don't give a fuck anymore.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.