Slachtoffer van de bètarevolutie
Zuchtend hang ik boven mijn natuurkundeboek. Zwart-wit afgebeelde Einsteins en Tesla’s van vervlogen tijden lachen me stilzwijgend uit.
Al plukjes haar ronddraaiend doe ik een laatste poging om de geheimzinnige formules in mijn kop te stampen. Tevergeefs.
Gastblogger Alexandra is bètameisje tegen wil en dank. Politici en overenthousiaste leraren willen meer meiden met een natuurprofiel en Alexandra liet zich omverpraten. Nu heeft ze spijt.
Hoe verwoed ik ook met mijn haar draai, de weerstand van de stof wordt sterker en sterker. En iedereen weet waarom: formules zijn meesters in discrimineren. Wat, een meisje? Ach, ga weg. Meisjes hoeven geen natuurkunde te kunnen. Punt.
Mannelijk Nederland
Jammer alleen dat mijn leraar daar niet zo over denkt. Net als de rest van regerend, onderwijzend, profielkeuze-voorlichtend, examen-samenstellend en vooral MANNELIJK Nederland.
Ik heb het compleet aan mezelf te wijten. Als veertienjarig lammetje liet ik me, net als mijn vriendinnen, omverpraten om een bètaprofiel te kiezen. Want bèta, dat is voor jou als vrouw dé toekomst, en ben je daar te stom voor, tja, dan blijft alfa over. Natuurlijk vindt niemand het leuk om dom genoemd te worden, dus ook wij niet.
Uitnodiging
Om dat nog eens extra te benadrukken werden wij meisjes uitgenodigd voor een speciale middag genaamd Vrouwen in de Bèta. Nou ja, 'uitnodigen' klinkt iets te rooskleurig: spijbelen was de enige manier om eronderuit te komen, maar zo stout waren wij toen natuurlijk nog niet. Georganiseerd door het VHTO, het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek. Ja, dat bestaat.
We gingen er gehoorzaam naartoe en na een middagje speeddaten met vrouwen die ons succesvol waren voorgegaan, was ik enthousiast. Ook zo’n stoere chick worden, dat zag ik wel zitten.
Studiekeuzetest
Mijn ouders vonden het maar al te leuk dat ik "voor een verstandig pakket koos" en stiekem waren ze ook best trots dat ik iets kon wat anderen als te moeilijk beschouwden. Dat de studiekeuzetest mij dat ernstig afraadde en keer op keer kwam met één of andere kruising tussen humanistiek, archeologie en kunstgeschiedenis... tja. Dat was dan maar gewoon een rare test.
Enfin, mijn vriendinnen en ik, onderbouwers met achtjes voor de rekenmachinevakken, vielen en bloc voor die mooie verhaaltjes. Niet wetende dat de werkelijkheid diep triest zou zijn. Diep, diep triest. Middernachtelijke huilpartijen en wanhopige telefoontjes zijn tegenwoordig geen rariteiten meer.
Dit allemaal dankzij overheid, wetenschappers en leraren die meer meisjes in de bètawereld willen hebben. Op zich een nobel initiatief, maar met zo'n guerrillatechniek inclusief hippe evenementen overtuig je óók al die veertienjarige alfameisjes om compleet de verkeerde keuze te maken.
Een lesje leren
Niet zo slim dus. Maar ja, het kwaad is voor deze generatie al geschied. Kom op meiden. Laat jullie mooie hoofdjes niet hangen. Wij zullen laten zien dat we echt wel stoer zijn. Wij zullen die kerels - en die bètaclub - eens een lesje leren.
We zullen ze versteld doen staan van onze mooie resultaten. Zodra we ons diploma hebben en eindelijk een echte Einstein-waardige analyse kunnen maken van een pot pindakaas, kunnen we voorgoed dagdag zeggen tegen deze misère en de alfawereld in. Ik kan niet wachten.
Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor het beste bij jou past? Kom naar de VU Bachelordag op zaterdag 8 februari.
1 seconde geleden
J.
J.
Heel erg herkenbaar!
12 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Ik moest dit jaar mijn profiel kiezen. Een ding wist ik zeker: geen beta profiel. Nu heb ik dus alfa profiel. Ik had daar eerst spijt van, omdat ik gewoon goede cijfers voor de beta vakken had en ik heel graag piloot of chirurg haf willen worden. Maar nu ik dit lees weet ik weer waarom ik het niet had gekozen. Dus bedankt voor het schrijven van dit stukje.
12 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Haha! Bij mij ging het precies hetzelfde. Ik ben sinds de zomervakantie een echte beta geworden. Nou ja, op papier dan...
Ach ja, dan maar een kunstenares worden die ook wat over natuurkunde weet te vertellen ;)
12 jaar geleden
AntwoordenW.
W.
Heel erg herkenbaar, ik heb ook het verkeerde profiel gekozen, nu 5 havo.
Gelukkig ben ik aardig "intelligent" op elk gebied en kan ik toch prima achten halen, maar ik verveel mij afgrijselijk met dit profiel.
Ik wou in het verleden VWO gaan doen, maar zie hier nu maar vanaf omdat ik geen zin heb in nog twee jaar beta-vakken (vooral natuurkunde, wat een saai vak).
Ik vind wel dat je in je column heel erg het stereotype meisje uitvergroot: slecht in beta, goed in alfa. Ik heb verschillende kennissen, meisjes, die goed in beta zijn.
Leuk artikeltje, maar beetje cliché, gelukkig kan je met n&t alles gaan studeren :)
12 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
Gelukkig kun je met een betaprofiel nog steeds flink wat alfastudies doen - heb zelf met Natuur en Techniek Engelse Taal en Cultuur gestudeerd!
12 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
Ik ben ook door mijn leraar omgepraat, want ik was wel goed in scheikunde vond hij. Terwijl ik bij welke test die ik ook maar maakt niet op een of ander technische vak uit komt. Mij werd door alle andere leraren het profiel wat ik nu doe NG ook afgeraden. Gelukkig heb ik dat geen natuurkunde, dat scheelt.
Maar nu ik dus bezig ben met een studie kiezen en voor alles wat mij ontzettend leuk lijkt heb je geen van de vakken nodig waar ik nu examen in ga doen. Het enige wat je daar voor nodig hebt is CM en economie. En dat heb ik niet.
En toen werd het door mijn school ook nog eens onmogelijk gemaakt om een tweede vreemde taal te volgen... Dág hogere hotelschool....
Later zie ik mezelf ook niet echt gelukkig worden in die 'grote boze' mannen wereld...
Dus dat wordt waarschijnlijk extra cursesen volgen in de zomer vakantie.
12 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
ik ben een jongen en een gigantische alpha, dus van mij heb je geen last. Ook al heb ik voor exact alsnog ook goede cijfers gehaald, het is gewoon te saai en oninspirerend voor woorden.
12 jaar geleden
Antwoorden