NFFS: zo kiest de jury
Vandaag vindt alweer de achtste editie van het Nationaal Filmfestival voor Scholieren (NFFS) plaats. Honderden scholieren met filmtalent komen bijeen in Lelystad en laten hun eigen producties beoordelen door een professionele vakjury.
De prijs? Eeuwige roem en deelname aan het internationale scholierenfilmfestival in Griekenland.
Dit jaar werden de ervaren juryleden Johanna ter Steege (regisseur van o.a. Tirza) en Joram Lürsen (regisseur van o.a. Alles is Liefde) ondersteund door newbies Mingus Dagelet, Hannah Obbeek en Reinout Scholten van Aschat. Maar hoe bepalen ze nou welke films winnen?
Negen uur kijken
In totaal beoordeelt de jury een shipload aan films. Honderden. "Ik was denk ik zo’n negen uur bezig met het bekijken van alle filmpjes," vertelt jurylid Johanna ter Steege. "Van negen uur ’s ochtends tot half tien ’s avonds. Tussendoor heb ik nog even kunnen koken, maar druk was het zeker!"
Dat klinkt zwaar, maar Johanna vindt het juist hartstikke leuk. "Elk jaar is het weer een verrassing en het niveau groeit ook steeds. Van veel scholieren die ik langs zie komen, denk ik: zouden zij straks op de filmacademie terecht komen? Zulk talent spotten is hartstikke leuk." En zij heeft er ook wel een neusje voor: voormalig winnaars Nick en Leon Golterman zijn tegenwoordig wereldberoemd in Nederland dankzij hun nep-soap De Weg Over Rozen. Uiteraard te zien op Scholieren.com.
De juryleden kijken dus individueel alle films en maken voor zichzelf een selectie. "Ik heb daarvan een top drie gemaakt,’’ vertelt Reinout Scholten van Aschat. "En die bespreken we vervolgens in het jury-overleg." Hij vond de filmpjes waar hij "echt contact mee had" het vetst. "Het hoeft niet per se technisch goed in elkaar te zitten, belangrijker is dat je ziet dat de makers het met plezier in elkaar gezet hebben."
Niet afdwalen
Veertienjarig acteertalent Hannah Obbeek (Achtste Groepers Huilen Niet) sluit zich daar wel bij aan. "Het is belangrijk dat ik niet afdwaal. Als ik een filmpje kijk en ondertussen aan andere dingen denk, is dat sowieso geen goed teken. Daarom vind ik het heel belangrijk dat ik echt geboeid word. Dat kan bijvoorbeeld door goed acteerwerk, maar ook door special effects."
En op welk gebied kun je nou echt punten scoren bij Johanna? "Ik let eigenlijk overal wel op," zegt Johanna. "Geloofwaardigheid, het verhaal, de montage, originaliteit en acteerwerk: alles wat belangrijk is bij een goede film."
Tijdens het overleg kwamen de juryleden er dit jaar "verrassend makkelijk" uit. ‘’Over het algemeen wisten we wel welke films we echt goed vonden," zegt Reinout. "Het ging heel vlot," vindt ook Hannah. "Ieder had z’n briefje met favorieten en we konden makkelijk afstrepen." Natuurlijk werd er ook wel wat discussie gevoerd. "Dan waren we bijvoorbeeld twee tegen twee," vertelt Reinout. "Maar dan kun je lekker discussiëren, dat is ook wel leuk."
Tips voor talent
Of de juryleden nog tips hebben voor toekomstige filmmakers? "Ik ben natuurlijk zelf geen filmmaker, maar een actrice," zegt Hannah. "Daarom een andere tip: doe een goede casting, dan komt het verhaal veel beter over. Goed acteerwerk is echt belangrijk!" Johanna heeft daar nog 'n goeie toevoeging bij: ‘’Het is een misvatting dat de beste films de meeste tijd hebben gekost. Natuurlijk verdien je dan wel veel respect, maar het hoeft je film niet per se beter te maken."
Benieuwd wie er gaan winnen? Tijdens de prijsuitreiking vanavond worden de winnaars bekend gemaakt. Ook de films van onze bloggers Casper en Hidde zijn genomineerd! De winnende meesterwerken worden na afloop gepubliceerd op Scholieren.com. Stay tuned...
1 seconde geleden