School vermoordt onze creativiteit

School vermoordt onze creativiteit

Door Pim

Elk lesuur zie ik het: leerlingen die als dooien op tafels liggen, onderuit gezakt zijn en totaal langs de leraar heen kijken.

Waarom? Waarom zitten ze niet vrolijk rechtop, vragen ze de longen uit hun lijf en hebben ze niet écht de leukste tijd van hun leven? Omdat school onze creativiteit vermoordt.

Vroeger, tijdens de industriële revolutie, zei de meester: "Als je héél hard werkt op school, hoge cijfers haalt en gaat studeren, dan krijg je een goedbetaalde baan." Er was dus iets om naar toe te werken: een doel, een kans op een toekomst.

Drop-outs zijn de helden

Nu ligt dat iets anders, de wereld om ons heen stort zo'n beetje in. Kans op een goede baan? No way. Bovendien is er internet, zijn er iPads, iPhones, televisiezenders, van alles om ons 'af te leiden' en te laten zien hoe saai school eigenlijk is.

Wat zien we overal om ons heen: mensen die multibultitriljonair worden door juist géén hoge cijfers te halen of te gaan studeren. Ze bouwen in hun garage een computer (Steve Jobs), of de software daarvoor (Bill Gates). Ze stopten in ieder geval met school toen ze jong waren, dus hun creativiteit is nog niet uitgeroeid.

De blaadjes buiten zijn meestal veel interessanter dan die in je boek...Want creativiteit is niet alleen handig tijdens knutselen, maar vooral voor goeie, slimme ideeën.

Allemaal even creatief

Goed, dus we hebben geen doel meer en worden te veel afgeleid. Maar je kunt toch zelf een doel bedenken en jezelf focussen, dan kan je toch nog steeds creatieve oplossingen bedenken voor alle wereldproblemen?!

Tja, daarvoor zit iets onhandigs, naars en vervelends in de weg: school. Een tijd geleden werd er onderzoek gedaan naar een soort van creativiteit: divergent thinking. De onderzoekers gaven 1500 kinderen van rond de vijf jaar een paperclip en stelde de vraag:"Bedenk zoveel mogelijk dingen waarvoor je deze paperclip kunt gebruiken?"

Wat bleek? 98 procent van de kleuters was enorm creatief, 'geniaal' zelfs. Vijf jaar later deden ze de studie weer, met dezelfde kinderen. Uitkomst: het percentage was drastisch afgenomen. Vijf jaar later weer: nog meer naar beneden. Wat gebeurt er vanaf je vijfde? Juist, je gaat naar school.

School is de moordenaar

Dat betekent dus dat iedere leerling of-'ie nu nou vmbo, havo of gymnasium doet, vroeger even creatief was als de rest! School is de moordenaar hier.

Hoe doen ze dat? Door je hele schooltijd lang te zeggen: "Nee, er is maar één antwoord goed. Ja, dat staat op internet. Nee, niet kijken, dat is spieken!" Normale (werkende) mensen zouden dat samenwerken noemen, maar niet op school, daar krijg je gewoon een vette één.

De binnenkant van je oogleden vaak nog interessanter...

ADHD

Maar wat gebeurt er dan met de mensen die niet zo goed stil kunnen zitten, die niet zo lang kunnen focussen? Die beter kunnen dansen, zingen of schilderen, dan woordjes leren?

Die gaan naar VMBO-t, want ze hebben ADHD. Ik wil hier zeker niet beweren dat ADHD niet bestaat, maar denk eens na, waarom krijgen mensen dat stickertje? Omdat ze niet zo zijn als de school wíl dat ze zijn: lekker standaard, rustig en zich overgevend aan wat er komt.

Fabriek

Vergelijk school eens met een fabriek, je komt angstaanjagende overeenkomsten tegen. Er is een bel, voor de pauzes. Verschillende 'onderdelen' (vakken), worden op verschillende plekken gemaakt.

We gaan allemaal over dezelfde lopende band, de ene is wat langer dan de ander. Iedereen schiet een hele hoop onderdelen voorbij en overal wordt er een klein stukje aan je toegevoegd of aangepast. En iedereen die tegelijk begint op de band, wordt geacht tegelijk te eindigen.

Wat nu?

Hoe graag willen we dit? Zo creëren we mensen die geen grote problemen meer op kunnen lossen, maar wel van alles een beetje kunnen. Of goed zijn in leren, maar dan vooral in het leren van dingen die andere mensen ook al wisten. Ik ben bang dat we er niet gaan komen zo, dat de wereld nog lang blijft zoals-'ie is, met z'n crises en problemen.

Het is tijd voor een drastische verandering, het is tijd dat school creativiteit omarmt en niet meer langzaam de nek om draait.

Dit standpunt komt niet helemaal uit mijn eigen brein. Daar ben ik immers niet creatief genoeg meer voor, maar Ken Robinson van dit geanimeerde filmpje gelukkig wél. 

Gepubliceerd op 28 oktober 2011

REACTIES

G.

G.

Er heeft iemand naar Ken Robinson geluisterd..

Vergeet overigens niet dat Bill Gates bijvoorbeeld al begon met het programmeren op de middelbare school, topcijfers haalde en daarom naar Harvard mocht. Hij had het echter te druk en ging zich focussen op zijn bedrijf.
En ik denk eerlijk gezegd niet dat leerlingen ineens, omdat de economie wat slechter gaat (vooral in andere landen), minder gaan opletten.

Verder ga je vanaf je vijfde ook steeds meer realiteitszin opbouwen. Wellicht is het handig dat sommige dat niet volledig hebben ontwikkeld en daardoor briljante dingen kunnen bedenken, maar de meerderheid is niet briljant.

13 jaar geleden

S.

S.



Kijk. Ja naja Bill Gates dus. Goede cijfers halen hoort erbij, niet alles op de scholen en leraren schuiven: leerwerk etc. hoort er gewoon bij denk ik. Dus niet de vraag hoeveel, maar hoe. Ik denk niet dat het hier alleen aan ligt. Ja veel scholen en leraren willen niks weten van nieuwe ontwikkelingen: facebook, ipads enzo. Terwijl er heel veel manieren zijn om die nieuwe media in de les te integreren. Waarom niet? geen zin in, te veel werk, krijgen we niet voor betaald. Dode motivatie bij een groot deel van de leraren. In democratisch Nederland verandert er dan dus niets. Dit overdraag je als docent natuurlijk makkelijk naar leerlingen. Gevolg: verveelde leerlingen, ongemotiveerd enzo. Tja. En een baan, ach daar denkt toch nauwelijks iemand in zijn schooltijd al aan. tenminste niet zo: oh wauw later word ik ook een werknemer die ongemotiveerd mensen iets staat te vertellen zoals de docent. Andere motivatie docenten en betere media-integratie in de les doet al heel veel. En vergeet dan niet dat de leerling niet mag afzwakken;)

13 jaar geleden

D.

D.

Ik vraag me af wat voor ideëen die kleuters hadden. Ik zou ook zwaard e.d. hebben gezegt, denk ik, en anderen gaan nog verder. Maar je kunt geen raket naar de maan maken uit één paperclip.
Verder wel een goed stukje, en het heeft me aan het denken gezet. :D

13 jaar geleden

I.

I.

ik heb net even 5 min van dat filmpje bekeken.. er staat letterlijk hetzelfde in. maar wel leuk hoor ;)

13 jaar geleden

J.

J.

Helemaal met je eens Pim, was echt een heul mooi onderbouwd artikel! Ik geloof dat je gelijk hebt.

13 jaar geleden

J.

J.

topstukje, het klopt gewoon... iets dergelijks had ik ook wel in mn hoofd, maar nooit met alle puzzelstukjes en nooit in 1 geheel. Dit is gewoon goed verwoord en zo zou de overheid er ook een keertje naar moeten kijken.

13 jaar geleden

N.

N.

Ik zit op een steinerschool daar ben je heel cratief bezig met de vakken en dan leer je meestal gemakkelijker over. Want bijv. over geschiedenis je maakt er tekeningen over en schrijft er echt over en zelf een tekst verzinnen en dan moet je dat in een schrift zetten en word je erop beoordeelt

13 jaar geleden

P.

P.

:

13 jaar geleden

B.

B.

Inderdaad, gewoon naar de Vrije School gaan als je niet alleen woordjes wil leren.

13 jaar geleden

M.

M.

je hebt helemaal gelijk over ADHD!! zelf heb ik het ook, in het leven buiten school ben ik heel normaal en heb ik weinig problemen, maar op school vinden ze me een 'probleemgeval'. omdat ik niet zo rustig en stil ben als de rest. ik zit wel op het vwo, maar het wordt zwaarder en zwaarder omdat de manier waarop school in elkaar zit, gewoon niet werk voor mensen als ik. ik kan me niet langer dan 5 minuten concentreren op leerwerk, dus na een dag school ben ik helemaal kapot. en dan moet ik nog verschrikkelijk veel huiswerk maken ook, omdat ik het niet op school af krijg. daarnaast heb ik ook nog NLD, dat betekent dat je rechter hersenhelft, waar het begrijpen van wiskunde en veel andere béta-vakken 'in zit', zich niet zo goed ontwikkelt als de andere helft, waar juist taalgevoel enzo 'in zit'. met wiskunde, natuurkunde enzovoorts zit ik op HAVO-niveau, terwijl mijn linker hersenhelft een iq van 138 heeft (hoogbegaafd) :( school moet meer rekening houden met mensen als ik, want niet iedereen past in het standaard plaatje wat veel scholen voor ogen hebben!!

13 jaar geleden

B.

B.

Mee eens!
Vroeger was ik enorm creatief, nu denk ik 'Hoe KWAM ik daar op? Waar is mijn "out-of-the-box mentaliteit" gebleven'
Mijn cijfers zijn prima enzo, maar ik doe dat alleen door blind leren, en omdat ik de hele tijd met m'n kop bij school zit (dan hoef ik er nog geeneens mee bezig te zijn) komt er ook niks echt productiefs of moois naar buiten. Ja, goede cijfers. Ja, Latijnse Rijtjes, de Derde Wet van Newton, het Getal van Avogadro en de sterfdatum van Johan van Oldenbarneveld. Jippie...! >_<
Eigenlijk zo ik school bijna gewoon willen laten voor wat het is, de hele maatschappij gewoon laten voor wat het is en gewoon leven, het leven leven wat IK wil, niet wat me opgedrongen wordt door mens en staat.
Maar het is drinken of verzuipen! Aanpassen... of ten onder gaan...! Dan pas ik toch maar aan denk ik zo.
Maar ik ben het helemaal met je eens Pim! Dit is niet de manier om creatieve, orginele, slimme mensen de kweken. Dit is onkruidverdelger gebruiken tegen bloemen...!
Hulde voor dit prachtige artikel!

13 jaar geleden

A.

A.

Ze moeten je vanaf de eerste je vakken laten kiezen, met basisvakken als wiskut en engels, die je vanaf de 3e mag laten vallen. En ALSJEBLIEFT stoppen met mensen in hokjes te stoppen. Ik heb ADD, maar volgens school ben ik gewoon lui, hoe hard ik ook mn best doe, en HOPPA! ineens was ik blijven zitten, en gezakt naat Atheneum. Danku voor de demotivatie.Alsjeblieft, laat mij gewoon lekker ADD'en en creatief zijn. Voordat dat er ook uitgestampt wordt.

13 jaar geleden

S.

S.

Ik heb op de vrije basisschool gezeten. Daar doen ze juist super veel aan creativiteit. Je krijgt geen cijfers want ze vragen zich af wat al die cijfers nou eigenlijk zeggen over wie jij bent. Ook vinden ze vakken als tekenen en toneel waarbij je creativiteit voor nodig hebt erg belangrijk.

13 jaar geleden

L.

L.

Helemaal mee eens! Ik had laatst een opdracht voor kunst en daar kon ik me uren in verdiepen. Dat loonde! Want ik kreeg een 9. Creativiteit uiten is voor mij dus heel belangrijk. Daarom houd ik van projecten en excursies. Ze zouden eens in de maand een excursie en projectenweek moeten doen zodat we onze creativiteit kunnen blijven uiten en dat er 3 weken zijn voor het 'echte' werk. Zo leer je erachter te komen waar je nu eigenlijk echt in geinteresseerd bent. Als je constant met je neus in de boeken zit, verdiept, kom je er niet achter wat je leuk vind. 'Ik vind niks leuk' 'Ik weet nog niet wat ik later wil gaan doen' Zeggen veel mensen vaak. Mede door de afpersing van onze creativiteit! Ze zouden zich op school meer bezig moeten houden met creativiteit. Zelf lessen organiseren en dat soort dingen. Weg met dat saaie geleuter en geklets van de leraar. Weg met die rot aantekeningen overschrijven en niet begrijpen wat je op schrijft. Weg met al die bergen huiswerk en 10000000 woordjes die je moet leren. Kom hier creativiteit! Dat wekt veel meer energie en vrolijkheid, dan zijn leerlingen bereid iets te doen (:

Een heel goed artikel!

kus.

13 jaar geleden

F.

F.

Als ik naar de dichtstbijzijnde vrije school elke dag heen en weer zou fietsen, zou ik daar 3 uur per dag aan kwijt zijn. Zit er dus niet echt op dus ... :(
Het wordt nog steeds de optie: genoeg aan school doen om voldoendes te halen (af en toe wel laten zien dat ik ook wat hoger kan halen, wordt ook wel gewaardeerd natuurlijk) en verder zo veel mogelijk in mijn vrije tijd aan creatieve hobbies besteden.

13 jaar geleden

S.

S.

Okee, ik heb ADD, doe Gymnasium en wil de kunst in..?

12 jaar geleden

A.

A.

Het probleem zit 'm niet eens zo ontzettend bij school, het ligt aan de entertainment industrie, waarom zouden mensen nog iets briliants bedenken als ze mooi de hele dag hersendood voor Netflix kunnen hangen.

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.