Max. één 5 voor Nederlands, Engels of wiskunde
Wij leerlingen zwoegen kneiterhard, elk jaar dagenlang, aan onze overgang. We stoppen er onze harten en zielen in, we offeren onze vrije tijd er voor op en leren hele boeken uit onze hoofden. Kun je van ons verwachten voor élk vak goed te staan? Mogen we dan voor geen enkel vak minder ons best doen?
Nou, nee. Want mensen, sta je een drie of minder voor eén vak, dan noemen we het vakverwaarlozing.
Vakverwaarlozing
Een drie op je rapport met het kopje "vakverwaarlozing" is natuurlijk een vernedering. En er bestaat een grote kans dat je ouders zwaar teleurgesteld in je zijn: je huisarrest geven, je een pak slaag geven, je geen geld meer geven, je onterfen, enz. enz. Je kent het wel.
Sta je voor Duits, Frans of scheikunde een drie, dan maakt dat niet zoveel uit. En terecht: het is onmogelijk om goed te zijn in beta, gamma én alfa. Tenzij je brein een of ander intelligent hoogtepunt heeft gehaald.
Ciao diploma
Maar hier komt het echte probleem. Het vreselijke, angstaanjagende, hartbrekende probleem: dat is als je vakverwaarlozing voor Engels, Nederlands of wiskunde krijgt aangesmeerd. Dan is het gedaan met je. Finito. Ciao. Want we zijn weer gezellig bezig met z’n allen: je mag namelijk maar eén vijf staan voor deze drie vakken. Wat? Een vijf? De rest voldoende? Nee! Het einde is hier!
Milde leraar
Gelukkig heb je wel van die leraren, die kijken je sympathiek aan en mompelen iets over “Je toont wel inzet enzo”, en voor je ’t weet hebben ze je gematst. Je drietje is een viertje geworden. Dat gebeurt. Er zijn altijd leraren met een hart. Soms moet je er goed op zoek naar gaan, een beetje slijmen en altijd vriendelijk lachen, maar ze bestaan. Hun gedachte luidt: “Een jaar blijven zitten voor één vak is niet terecht.”
Jammer voor de meesten van ons, zijn er ook van die leraren die dat niét denken. Van die leraren die zeggen: “Je hoeft niet mijn geweten aan te praten, jij scoort laag en dan is de consequentie: blijven zitten.”
Dus: het begrip vakverwaarlozing moet worden afgeschaft. Al helemaal voor de drie basis vakken. Weg ermee. Wij hebben recht op een slechte prestatie van één vak. Ook als dat Engels, Nederlands of wiskunde is.
1 seconde geleden
W.
W.
Nee, helemaal niet mee eens. Het 'kennispeil' van Nederland zakt qua de andere landen. Dit is één van de goede maatregelen om hier tegen op te werken! :)
13 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
Het 'kennispeil' van Nederland zal pas gaan stijgen als het niveau van leerlingen stijgt (lees, weer meer mensen vwo en havo aan kunnen zonder dat de opleiding makkelijker wordt). Wat ze nu doen is de opleiding moeilijker maken met als gevolg dat minder mensen het vwo of de havo zullen volgen. Het enige wat hiermee gaat gebeuren is dat er een kleine elite groep ontstaat die nog wel het vwo aankan, terwijl de grote meerderheid dat niet meer haalt (vanwege te slecht onderwijs). Kortom het 'kennispeil' van Nederland zal alleen maar dalen, aangezien het onderwijs niet verbeterd wordt, maar de norm alleen strenger geworden is.
13 jaar geleden
T.
T.
@ Wout
Het kennispeil van Nederland zal je hier echt niet mee verhogen! Er moeten eerst goede docenten voor de klas komen en goed en structureel les worden gegeven. DAN pas is dit een goede maatregel, maar nu zeker nog niet!
13 jaar geleden
AntwoordenQ.
Q.
Ik ben het wel eens met de regeling. Als je op twee of meer van die vakken onvoldoende staat heb ik het idee dat het niveau gewoon te hoog voor je is.
13 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
Helemaal mee eens!
Nog even en ze zeggen dat we Einstein moeten worden.
13 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
Haha, in jouw wiskunderepetitie:
2x = 8
x = 4 of x = -4
LOL!
13 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Ik denk dat het goed is dat school bepaalde verwachtingen heeft van z'n leerlingen. Als je iets van iemand verwacht, neem je 'm serieus. Gevolg is ook dat sommige mensen niet over de lat blijken te kunnen springen. Niet leuk, maar soms nou eenmaal de keiharde realiteit.
Ik vind ook dat veel (mondige) scholieren goed zijn in het afschuiven van verantwoordelijkheden. Och wat werken we hard, wat ligt het allemaal niet aan ons dat we zulke lage cijfers halen, maar aan [vul maar in].
13 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Van iemand iets verwacht is hartstikke terecht en dat moet je ook doen bij leerlingen. Ik ben het gedeeltelijik met je eens; leerlingen kunnen vaker meer dan ze beweren. Van leerlingen verwachten dat ze overal aan voldoen is aan de andere kant onterecht en daarmee haal je helemaal niks uit: de vakken waar ze niet in geïnteresseerd zijn vergeten ze dan ook direct nadat ze hun profiel hebben gekozen en doen ze nooit wat mee. Ipv zorgen dat hun intelligentie op de gebieden waar ze wat aan hebben omhoog gaat, moeten alle "bakjes" van vakken hetzelfde gevuld zijn. Kortom: we worden met z'n allen als hetzelfde product gepropt, op 't VWO al helemaal op "theoretische" wijze. Dat schoolsysteem gaat ooit vallen, want leerlingen worden meer en meer ongemotiveerd.
13 jaar geleden
S.
S.
@ wout
Daar ben ik 't niet helemaal mee eens. Want stel nou dat er eigenlijk leerlingen zijn die moeite met de stof hebben, maar gewoon wel op het VWO horen. Dan moet de kwaliteit van het onderwijs verbeterd worden, en niet de normen verstrengd.
13 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
Leuk verhaal van Justine :)
Maar ik ben het wel oneens met haar standpunt. Nederlands, Wiskunde en Engels zijn de 3 belangrijkste vakken van school. Als je niet aan de huidige norm voldoet, vind ik dat je moet blijven zitten. Als een leraar je matst, heb je daar alleen maar jezelf mee.
13 jaar geleden
AntwoordenG.
G.
Men kan wel zeuren over "eerst betere docenten", maar als we nou met z'n allen niet zo lui doen, hard werken, er voor 100% voor gaan met een mentaliteit van : Ik heb er alles voor over om over te gaan. Maar dat gebeurd niet, er moet bakken met geld worden uitgegeven aan leraren en dat het kennispeil omlaag gaat ligt niet aan ons, de leerlingen, maar aan alle anderen; de leraren, de ouders, het boek. Kom op man. Gewoon hard werken en niet zeuren.
13 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
Kijk, jij mag er wel hard voor werken, maar het grootste deel van de leerlingen heeft niet de 100%-mentaliteit. Het is dus wel degelijk weer wijzen met het vingertje wat je doet, wat het is wel degelijk ook een probleem veroorzaakt door de leerlingen. Leerlingen gaan niet voor de 100%, daardoor dalen de examenresultaten, wordt er bedacht om de examenprogramma's maar weer aan te passen en zo gaat het trapje weer verder naar beneden.
Ik zeg niet dat het alléén de schuld van de leerlingen is, want er zijn zoals je zelf al wel zegt meerdere factoren die meespelen.
13 jaar geleden
H.
H.
ajnkADHNMABSNZXCN,
13 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
NIet leuk
13 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
Het ligt dus zowel aan de leraren,ouders,leerlingen,cito,overheid(ministerie van onderwijs etcetera )
13 jaar geleden
AntwoordenW.
W.
Ik snap deze post echt niet. Als je een 3 ergens voor staat ben je gewoon hardstikke slecht bezig, daar moet je de school niet de schuld van geven. Als het in de onderbouw is voor 1 vak dan zou ik je gelijk geven, maar in de bovenbouw heb je een specifiek pakket waar je voor moet slagen en ik noem een 3 nou niet slagen.
Dat zou ook oneerlijk zijn voor mensen die het wel kunnen. Jij kunt eigenlijk geen vwo want voor wiskunde sta je dan een 3, maar we laten je toch overgaan omdat we zo aardig zijn? Hallo... Beter dat je het gewoon goed doet op een niveau dat geschikt voor jou is. Als je drieen haalt zou ik of kijken of je een ander vakkenpakket kunt nemen, of beter je best doen. Als dat echt niet lukt dan hoor je niet thuis op je huidge niveau, zo simpel is het.
Je laat mensen toch ook niet slagen voor een rijexamen terwijl ze niet kunnen sturen maar verder de rest wel snappen? Als je niet kan rijden dan krijg je dat bewijs niet, en zo is het precies eender met school. Een diploma is een bewijs dat je een opleiding met succes hebt afgerond, en als je voor een vak een belangrijk vak een 3 hebt gestaan en je toch die diploma hebt, dan is die diploma waardeloos.
13 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Het gaat hier btw inderdaad over de onderbouw. Je beweert "als je een drie voor wiskunde (of een ander vak) staat kan je VWO niet aan". Dus je wilt beweren dat als iemand op een gebied niet goed is gelijk het niveau aankan? Ook als de persoon in kwestie in al het anderen goede punten haalt? Dan vind ik het belachelijk. Iemands intelligentie ligt niet op alle plekken gelijk; en dat zou het onderwijssysteem moeten kunnen begrijpen. Elk individu heeft verschillende talenten én die zou het Nederlandse onderwijssysteem moeten motiveren. Ipv dat te doen zeggen ze "doe maar alles goed". Verschrikkelijk onterecht.
13 jaar geleden
R.
R.
We worden met z'n allen door een soort koekjes vormpje geperst. Al onze kwaliteiten, de punten waarmee wij voor stropdas-city (Den Haag) kunnen scoren, moeten we zelf maar bijhouden. Maar in alle dingen die we voor onze kwaliteiten niet nodig hebben moeten we superieur zijn.
En dan zeuren dat wij meer moeten doen om de kennis economie te steunen. Nou, wie hebben die opgebouwd? De mensen die vroeger niet op de drie belangrijkste vakken maximaal 1 vijf mochten staan, maar zich mochten ontwikkelen. ALGEMENE ONTWIKKELING is het toverwoord, niet op PAPIER geweldige leerlingen.
Zo ken ik een leerling die gemiddeld een 9,4 staat. Goed op school JA, ontwikkeld NEE, later goed voor de kennis economie? NEE DUS
13 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Helemaal mee eens. Iedereen heeft talenten; ipv die te gaan stimuleren en daarmee te gaan werken worden we als fabrieksproducten geperst in een vorm. Daarmee haal je eerder de intelligentie omlaag. Ik ben bijvoorbeeld kei geïnteresseerd in politiek, hiermee heb ik alle jaren van onderwijs nog nóóit wat over geleerd. Daar zit het probleem. Lógisch dat mensen ongemotiveerd worden als hun talenten totaal niet worden aangeraakt en ze maar alles moeten leren.
13 jaar geleden
F.
F.
Als je een 3 haalt voor een vak, dan heb je of helemaal niks uitgevoerd, of snap je echt helemaal niets van het vak (komt vooral bij wiskunde e.d. voor). Het is natuurlijk zuur om als alpha/gamma op wiskunde te blijven zitten, maar een 3 is wel heel erg laag. Met een beetje hulp van vrienden en veel stampen, moet een 4 toch mogelijk zijn?
Verder als je ergens een 3 voor staat, heb je het volgende jaar een gigantische achterstand die je niet meer in kunt halen, dus dan kun je het beter laten vallen.
Verder vind ik de kernvakken regel raar, of beter gezegd ik zou andere kernvakken hebben gekozen. In de hogere klassen Engels en al je profielvakken, in de lagere klassen Engels en Nederlands (soms gaat het in de onderbouw nog een beetje over de Nederlandse taal, daarna wel erg weinig).
Verder als je het onderwijs beter wilt maken, moet je denk ik vooral naar de basisschool kijken, ik heb me daar als gymnasiast kapot zitten vervelen. Ik had in die 6 jaar (groep 3-8) zoveel meer kunnen leren en voor velen geldt hetzelfde
13 jaar geleden
AntwoordenY.
Y.
het valt wel mee met hoe slecht het onderwijs in Nederland is.
We staan nu 11 de op de Europese ranglijst. Het klopt dat we gezakt zijn in aanzien van voorafgaande jaren maar dat is meer omdat andere landen beter zijn geworden en niet omdat Nederland slechter is geworden. Bovendien is het verschil tussen de scores van Finland, die zesde is, en Nederland minimaal. Ook ligt het er maar net aan hoe het onderzocht is. Dus het Nederlandse onderwijssystyeem is zo slecht nog niet
13 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
ook wiskunde kan erg tegenvallen en moeilijk zijn
13 jaar geleden
AntwoordenW.
W.
Volledig met Kessa eens :)
13 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
hahaha, ik had voor zo'n wiskundeproefwerk ook een 2,9 :P
#randomopmerking
13 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
Het klopt inderdaad dat de prestatie van Nederland (en het onderwijs sowieso) achteruit gaat. Dat is (naar mijn mening) gewoon omdat ze steeds sneller mensen toelaten op hogere niveaus. 30 tot 40 jaar geleden gingen er in een gemiddelde basisschool klas misschien 2 superslimme leerlingen naar het vwo. Tegenwoordig vinden ouders het bijna beschamend als hun kind naar vmbo gaat! En dat is niet omdat de Nederlander gemiddeld slimmer is geworden hoor. Nee nee.. dat is omdat de toegangsnorm sterk verlaagd is. Het is mooi dat we in Nederland mensen meer kansen geven, maar het onderwijsniveau lijd eronder. Maximaal één 5 voor deze basisvakken is dus een misschien wel nodige maatregel. Maar ik heb vernomen dat het nóg erger wordt. De compensatie punten willen ze er (bijna) helemaal uitgooien! Dus geen 4 meer met een 7 er tegenover.. nee, een 4 word gewoon meteen gezakt! Beter kwamen deze maatregelen geleidelijk aan, en niet zomaar pats poem: het niveau zover omhoog. Ik zit nu in 4 vwo en heb dus 2 jaar voor mijn eindexamen. En de norm gaat ineens zo ver omhoog! Dat is een enorme druk en stressfactor voor veel leerlingen uit mijn klas.
13 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
Moet je maar niet achter
13 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
Kom op zeg. Ik vind dat wij leerlingen een béétje te veel zeiken. De leraren moeten er al voor opdraaien als wij iets fout doen. En eerlijk is eerlijk, met die cijfers moet jij toch gewoon zo snel mogelijk ergens anders heen? Je bent gewoon niet geschikt voor dit niveau. En anders ligt het wel aan je manier van leren. Een twee of een drie is wel héél erg slecht hoor.
12 jaar geleden
AntwoordenW.
W.
DIKKE VINGER
10 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Ik sta zelf in zo'n positie, ik sta een 4,4 voor wiskunde verder zijn al mijn andere cijfers 6, 7 of achten en een 9 geen andere onvoldoendes dus. Nu word ik dus op mn vingers getikt dat ik zo niet over ga, en een beter cijfer voor wiskunde zit er waarschijnlijk ook niet in, ik kan me dus bijna niet voorstellen dat ik op 0,1 zou kunnen blijven zitten maar toch is het zo. Belachelijk vind ik zelf om het hele jaar over nieuw te doen of af te moeten stromen naar 5havo terwijl je met 5vwo daar gemiddeld al boven zit. Die regel mag wat mij betreft zsm verdwijnen.
10 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
Gelukkig dat ik goed ben in Nederlands , Wiskunde en Engels :D
10 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Dit is precies wat ik had vorig jaar. Ik deed tweetalig (Engelstalig) vwo ik stond echt voor alles boven een 7,0. behalve je raad het al... wiskunde ja daar stond ik een 3,1 voor lag niet aan het Engels want voor Engels zelf stond ik al een 8,7. Ik ben afgestroomd naar havo 2. Ik zit nu op havo in de tweede en het gaat nog steeds slecht met wiskunde ik sta een 2,0 met 4,0 tekorten (nog slechter dan voorgaand jaar). Conclusie: Het ging om het vak wiskunde en niet het niveau of de taal. Waarschijnlijk moet ik dit jaar blijven zitten of naar mavo. Dit is zooo gemeen. Ik hoop echt dat dit ooit verandert want ik weet dat er meerdere mensen hier last van hebben.Ik weet al welke richting ik ga kiezen en in het pakket zit geen wiskunde. heel oneerlijk. ik kan echt wel huilen (al gedaan) toen ik hoorde dat ik naar havo moest.
7 jaar geleden
Antwoorden