Om 18:30 huiswerkvrij thuis
Maandagmiddag, vier uur. Terwijl mijn klasgenoten thuis gaan chillen voor de tv, moet ik naar huiswerkbegeleiding. De héle week.
Want één op de vijf scholieren gaat tegenwoordig naar huiswerkklas of huiswerkbegeleiding. Kom je eindelijk thuis, dan hoef je niks meer te doen. Is zoiets echt zo chill? En nuttig? Ik probeerde 't een weekje bij huiswerkinstituut Monte Christo in Hoogeveen.
Eerst koekjes
Dat begint verrassend: ik verwacht een muf klaslokaal vol met met bekladderde tafels, maar beland in een knus huiskamertje met banken, frisdrank en een schaal met koekjes. “Na schooltijd moet je nooit meteen huiswerk maken” zegt leidster Claudia. “Het is beter om eerst even een kwartiertje niks te doen. Dan kan je je daarna beter concentreren.” He-le-maal mee eens.
Maar toen kwam het. Het huiswerk. Met een overzichtelijke dagplanner moet elke leerling inschatten hoeveel werk hij of zij heeft en hoe lang 'ie daar over denkt te doen. Dat wordt elke dag naar de ouders van leerlingen gemaild, zodat zij precies kunnen zien hoeveel werk hun kind heeft gedaan. Keurig vul ik twintig minuten voor wiskunde in, twintig minuten voor Frans en een half uur voor Engels. Foutje: na twintig minuten ontdek ik dat ik nog niet eens de helft van mijn sommen af heb. Dat wordt een lange middag...
Lastig concentreren
Intussen wordt aan de tafel naast mij Duitse grammatica uitgelegd en door het ‘der-die-das’-gehamer kan ik me maar lastig op mijn huiswerk concentreren. Net als op school, eigenlijk.
Als ik zelf vervolgens uitleg krijg, ben ik er juist blij mee. Ik heb mijn ingewikkeldste wiskundesommen (en geloof me, de integraal van functie f’(x) is behoorlijk pittig) bij de begeleiding neergelegd, en ze worden zonder problemen uitgelegd. Het zijn dus echte docenten, geen veredelde babysitters.
Veel te lange dag
Na die eerste dag zit ik om half zeven 's avonds, verlost van elke vorm van huiswerk, thuis op de bank. Mijn avond is vrij, maar ik ben gesloopt. Ik ben ’s morgens om half 8 al van huis vertrokken! Een veel te lange dag. Daarom had ik een geniaal plan: propagenda. Anti-huiswerkklas.
In plaats van acht sommen, schrijf ik dinsdag maar drie wiskundesommen in mijn agenda. Dat zou een een hoop tijd schelen. Verder schrap ik wat opdrachten voor Economie uit mijn agenda en die Engelse woordjes leer ik volgende week wel. Zo wordt huiswerkklas een stuk relaxter: dinsdag ben ik al om vier uur klaar.
Niet iets voor mij
De rest van de week gaat in hetzelfde ritme door. Al snel merk ik dat huiswerkklas niet echt iets voor mij is: ik ben te snel afgeleid, manipuleer mijn agenda en heb niet de motivatie om elke middag na school nog urenlang naar een huiswerkinstituut te gaan. Maar dat ligt ook een beetje aan mij, denk ik.
Toch ben ik ervan overtuigd dat huiswerkklas voor sommige anderen best een uitkomst kan zijn. Maar dan moet je het wel echt zelf willen, de voordelen inzien en eerlijk blijven. Plus: je ouders moeten het geld hebben: één dag in de week begeleiding kost een goeie 60 euro per maand, vijf dagen in de week komt uit op ruim 300 euro bij Monte Christo. Da's veel geld.
Eén leerling bij het instituut zei deze week: “Thuis deed ik nooit wat aan huiswerk, ik schoof het voor me uit en had de hele dag het gevoel dat ik nog wat voor school moet doen. Als ik nu thuiskom, hoef ik ook echt niks meer te doen, dat is een heerlijk gevoel!” Hij wel.
1 seconde geleden
R.
R.
Vond dit echt een geslaagde reportage!
13 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
ik heb er ook gezeten 2 jaar lang toen waren mijn cijfers echt bagger. nu doe ik mijn huiswerk al weer 2 jaar thuis en mijn cijfers zijn echt veel beter. dus het werkt echt van geen kant.
13 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
Mooi geschreven, omdaar als bloggers onder elkaar weer eens mee te beginnen. En om ook eens commentaar te geven op de rest hieronder, of nou ja op 1 persoon hieronder:
Ik denk dat het meer een kwestie is van hoe jij er zelf tegen over staat, voor de ene persoon kan het helpen, voor een andere niet. En het is ook net als Tjeerd schrijft, als je niet nog langer ergens wilt zitten, dan werkt het gewoon niet.
En of een huiswerkinstituut iets voor mij is? Nee, want ook ik zal denk ik erg gauw afgeleid zijn, en eigenlijk vindt ik het altijd wel prettig om gewoon in de eigen omgeving huiswerk te maken. En mijn cijfers zijn wel prima(als ik er maar tijd in steek).
13 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
Érg leuk geschreven!
15 jaar, en dan zulke stukken schrijven op zo'n site.
*applaudisseert*
Verder is dit echt niks voor mij,
mijn concentratie zal ook 0 zijn, en daarbij is het gigantische geldverspilling (vind ik).
Er zullen mensen zijn die geld hier voor over hebben,
maar ik denk vooral dat het tussen de oren zit.
'Ah hier moet ik wel huiswerk maken dus hier wordt ik slim'. Je kunt thuis ook gewoon veel discipline tonen en meteen aan je huiswerk beginnen. Scheelt je ouders ook weer 300euro in de maand...
13 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Inderdaad een geslaagde reportage Tjeerd! Grappig dat je zelfs je agenda ging manipuleren (naja, niet je agenda zelf natuurlijk, dat zou raar zijn) om er onderuit te komen.
13 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
werkt echt niet. je moet het zelf doen
13 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
ik vonddit een goede reportage en ondanks dat ik nu ook aan mijn huiswerk zit heb ik het gelezen en ik denk niet dat dat iets voor mij is ik doe iedere avond na het eten mijn huiswerk en heb het aaltijd af maar toch leuk om het eens aan de andere kant te zien. bedankt voor de goede reportage
xxx kayleigh
13 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
Ik zou mijn huiswerk best op school willen doen. Ik heb geen huiswerkbegeleiding nodig dus dan zou het geen geld hoeven kosten. Ik ben alleen telkens om 16 uur uit, en de mediatheek gaat bijvoorbeeld dan al dicht... En de school om 17 uur...
13 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Ik zit ook op HWB. En ik ken t agenda-manipuleer-trucje. wij hebben de regel dat je minstens 1.5 uur daar moet zijn, maar zelfs daar verzin ik een oplossing voor, ja dat proefwerk is heeeeel belangrijk en zo zit ik de hele tijd naar mn definities te staren en heb uiteindelijk mn huiswerk nog niet af. Ik merk wel dat ik nu afentoe WEL iets doe, wat ik thuis nooit doe. Maar meestal...
13 jaar geleden
Antwoorden