Wij zijn de generatie van de genaaide student
Wij, toekomstige en huidige studenten, wij worden állemaal keihard genaaid. Wij zijn de generatie van de genaaide student. Wij zijn de dupe van een mislukt leenstelsel.
Nu zijn we nog druk bezig met dingen zoals een feestje van de studentenvereniging, het vijftigjarig bestaan van de roeiclub of het langsgaan bij zoveel mogelijk open dagen zodat je een idee krijgt wat je in hemelsnaam wilt gaan doen. Maar straks gaan we de maatschappij in met een enorme torenhoge schuld waar we niks, maar dan ook écht níks, aan kunnen doen.
Alles zelf betalen
De basisbeurs is in 2014 afgeschaft en vervangen door het leenstelsel. De geluksvogels die de basisbeurs nog hadden, kregen hun studie als gift. Zomaar. Zij hoefden hun studie dus niet zelf te betalen: de overheid betaalde het voor hen. Als de studenten dan toch iets wilden lenen, om bijvoorbeeld op kamers te gaan (of de hele dag te gamen en te feesten), konden ze geld lenen tegen een bizar lage rente, zodat de kosten van het lenen niet te hoog opliepen.
Helemaal niks
Geldt allemaal niet voor ons. Nope. Want wij vallen onder het leenstelsel. Wij moeten onze studie he-le-maal zelf betalen en krijgen niks als gift. Ik herhaal: he-le-maal niks! Noppes. Nada.
Het geld dat we nodig hebben om onze studie te betalen en op kamers te gaan, kunnen we lenen. Dat is natuurlijk een bittere pil, want zo start je als ambitieuze student met enorm hoge schulden.
Als kers op de taart is er een paar weken geleden aangekondigd dat de rente voor de studielening omhoog gaat. Wát?! Dat is natuurlijk belachelijk! We moeten onze studie al geheel zelf betalen. Daarvoor moeten we sowieso lenen, want bar weinig ouders kunnen de kosten voor studeren zomaar ophoesten, laat staan een student, maar lenen wordt ook nog eens een stuk duurder dan eerst.
Kansloos
Naast dat dit natuurlijk gewoonweg klote is, heeft dit nog meer gevolgen. Trouw noemde starters met een studieschuld 'kansloos op de huizenmarkt'. De hypotheek die je maximaal mag lenen, wordt lager doordat je een studieschuld hebt. Hoe hoger je schuld, hoe lager de hypotheek. Het verschil met het oude stelsel is dat je zo'n 25.000 euro minder kan lenen. Dat maakt het een stuk moeilijker om een huis te kopen. Dit, terwijl er beloofd was dat je studieschuld geen invloed zou hebben op de hoogte van je hypotheek. Een gebroken belofte. En wie zijn de pineut? Juist. Wij.
De politiek zou dit belachelijke leenstelsel nooit hebben ingevoerd als er geen voordelen voor de student aan zouden zitten. Een daarvan was de belofte dat er een miljard, wat bezuinigd werd door studenten alles zelf te laten betalen, naar de verbetering van het onderwijs zou gaan. Maar in februari werd bekend dat dit niet is gebeurd. Waar het geld wel heen is, zal per school verschillen, maar in elk geval is het niets waar de betalende student profijt van heeft. Opnieuw een gebroken belofte.
Het is genoeg geweest
Een generatie van genaaide studenten, dat zijn wij. Een generatie studenten die precies tussen wal en schip vallen en straks de maatschappij in gaan met reusachtige schulden en minder kansen op de huizenmarkt. Het ergste vind ik dat niemand in Den Haag zich er druk over lijkt te maken. Het maakt me ziek om te zien hoe de nadelen zich voor ons elke keer weer verder opstapelen.
We moeten niet wachten tot iemand in Den Haag wakker schrikt en opstaat voor de student. Wij moeten zelf opstaan en voor onszelf opkomen. De vraag is alleen hoe ver we het laten komen. Wanneer vinden wij het genoeg geweest?
Media zijn de hele dag om ons heen en dat is niet zonder effecten. Daarom staat de Week van de Mediawijsheid, die vrijdag is begonnen, in het teken van gezond schermgebruik. Hoe deel jij je schermtijd zo in, dat jij je er goed en gezond bij voelt? We vroegen het aan jongeren in deze video van HoeZoMediawijs.nl.
1 seconde geleden