Stelling : Moet de tweede fase worden afgeschaft?
Nieuwe leerwijze
In de bovenbouw van HAVO en VWO is er een nieuw systeem ingevoerd. De tweedefase is een verandering van de methodes om de middelbare school beter te laten aansluiten op het HBO en universitaire opleidingen. Dit was volgens staatssecretaris Netelenbos nodig omdat er te veel studenten in het eerste jaar van hun studie afhaakten. Het probleem is dat kinderen nu niet in het eerste jaar blijven zitten of afhaken maar dit gebeurd in HAVO4. Sommigen gaan naar het MBO of terug naar de MAVO. Anderen stoppen gewoon en gaan werken. De lat is dus verlegd.
Profielen in de tweede fase vervangen het zelf samenstellen van een pakket. Leerlingen kunnen kiezen uit de profielen cultuur en maatschappij, economie en maatschappij, natuur en gezondheid en natuur en techniek. In een profiel zitten vakken die voor iedereen gelijk zijn en vakken die specifiek zijn voor het gekozen profiel. Het profiel Cultuur en Maatschappij is ongeveer het makkelijkste profiel. Maar hiervoor moet je wel goed zijn in talen. Het moeilijkste profiel is natuur en techniek. Dan heb je nog het vrije deel waar een leerling een vak zelf mag kiezen. In ieder profiel zitten de vakken wiskunde, Nederlands, Engels. Een tweede verandering in het HAVO en VWO is de invoering van het studiehuis. In het studiehuis moeten leerlingen leren om hun zelfstandigheid te vergroten. Ze moeten zelf studieplannen maken. Bij het studiehuis hoort het werkschema, waardoor het zelf plannen mogelijk wordt. Het grootste en belangrijkste doel van de tweede fase is dus om de aansluiting met het hoger onderwijs te verbeteren.
Voor de docenten zijn de werkwijze en soms ook het vak nieuw. Vroeger moesten docenten bijna een heel uur volpraten en alles letterlijk uitleggen. Nu moeten de leerlingen alles zelf doen en hoeven de leraren alleen maar te begeleiden. Sommige leraren hebben het hier erg moeilijk mee, de een praat nog steeds een uur vol, waardoor de leerlingen minder tijd hebben om hun werkschema af te hebben. Andere leraren vreten alleen maar uit hun neus en doen niks behalve het werkschema uitdelen, waardoor leerlingen in een gat worden gegooid. Ook zijn er nieuwe vakken ingevoerd zoals ANW ( Algemene Natuur Wetenschappen), CKV ( Culturele Kunstzinnige Vorming) en maatschappijleer. Deze nieuwe vakken zitten in je vaste deel. Hierdoor hebben leerlingen dus een breder vakkenpakket. Ook in deze vakken gaat veel tijd zitten. Dan zijn er nog de praktische opdrachten. Dit zijn werkstukken waarvan bij bijna elk vak een paar gemaakt moet worden. Deze werkstukken vergen ook veel tijd. Er moesten ook nieuwe boeken worden aangeschaft. En niet alleen voor de nieuwe vakken, maar voor alle vakken. Dit heeft aardig wat gekost.
De tweede fase loopt nog niet helemaal zoals het hoort, zo werd gezegd in de tweede kamer. Het staat opnieuw op de politieke agenda. Voordat dit wordt behandeld en de verbeterde versie wordt doorgevoerd gaan er nog een paar jaren overheen. Of het oude systeem beter was dan het nieuwe? Daar moet ieder voor zichzelf antwoord op geven.
REACTIES
1 seconde geleden