Bouwplan
Onderwerp: De tweede fase met een vierdaagse schoolweek. Vraagstelling: Hoe verbeteren we de tweede fase?
Doel: Betogen
Structuur: Argumentatiestructuur
Publiek: Leeftijdsgenoten
Inleiding
Alinea 1: Debat vwo 4 over de drukte van de tweede fase
Alinea 2: Meer zittenblijvers door tweede fase
Middenstuk
Alinea 3: Vijftien vakken heel erg zwaar
Alinea 4: Bij profielkeuze zit je aan een aantal vakken gebonden
Alinea 5: Vier dagen school, één studiedag in de week
Slot
Alinea 6: Conclusie over hoe de tweede fase verbetert kan worden
Aanpassing profiel en meer studie thuis
“Vijftien vakken, het is gewoon niet te doen,” zo laait de discussie weer op in vwo 4 van het Adelbert College in Wassenaar. De leerlingen debatteren bij Nederlands met als onderwerp de tweede fase. Argumenten die naar voren komen zijn: er zijn te veel vakken, de druk van het huiswerk is daardoor veel te groot, er moeten teveel handelingsdelen gemaakt worden enzovoort. Eén van de leerling zegt: “Leraren hebben het veel makkelijker dan de leerlingen. Joost bevestigd dit met de opmerking: “Als je een leraar zegt dat het te druk is om een repetitie te geven, dan krijg je altijd het standaard antwoord: je moet maar leren plannen!” De argumenten die ik hoor in het debat, zijn voor mij ook te herkennen. Zelf zit ik ook in de tweede fase, en de druk is inderdaad zwaar. De minister heeft de druk al verlaagd en nog vallen er veel leerlingen af. Natuurlijk, er zijn altijd mensen die afvallen, maar sinds de invoering van de tweede fase, zijn er door de druk het aanzienlijk meer mensen die blijven zitten. Zouden we wat aan de druk kunnen doen?
Op het vwo zijn het niet de oude vertrouwde zeven vakken. Nee, de minister verdubbelde alles gelijk naar zo’n vijftien vakken. Mensen die absoluut geen talenknobbel hebben, hebben strop. Nederlands, Engels, Frans 1 en Duits 1 zijn een minimale vereiste op het vwo. Dan hebben we nog, de naar mijn mening, onnodige vakken als algemene natuurwetenschappen en geschiedenis 1. Waarom ik dit onnozele vakken vind? Het vak ANW kost je heel veel tijd, en veel van de onderwerpen die behandeld worden, komen ook terug in de vakken natuurkunde, scheikunde en biologie. Dus de mensen die zich voor die onderwerpen boeien, zouden dan toch wel een profiel kiezen met vakken als natuurkunde. Een andere reden dat ik het een onzinnig vak vind, is omdat het mij niet boeit wie de penicilline heeft uitgevonden. En dan had ik nog over het vak geschiedenis 1. Begin je weer de hele Tweede Wereldoorlog uit te kauwen, wat je ook al in klas 1 t/m 3 behandeld hebt. Als ik minister was, zou ik die vakken gelijk afschaffen. Nog zo’n leuk onderwerp. Het kiezen van je profiel. Zelf heb ik economie & maatschappij. Op zich, helemaal niet zo gek gekozen, voor iemand die accountancy & controlling wil gaan studeren. De vakken die ik in mijn profiel heb? Wiskunde A12, voor het rekenwerk, economie 12, volkomen terecht lijkt mij en aardrijkskunde waar ik ook nog mee kan leven, omdat ik een verband zie tussen aardrijkskunde en economie. Maar ik heb nog een vak, je zult er ongetwijfeld niet opkomen, bij de naam economie & maatschappij, maar het vak geschiedenis 2 komt ook in mijn profiel voor. Waarom? Geen idee, ik weet alleen wel, dat ik er helemaal niets aan heb voor mijn vervolgopleiding, omdat ik daar leer hoe ik het verschil kan zien tussen een Grieks schilderij en Romeins. Wat krijg je dan in de lessen? Mensen die het vak niet nodig hebben voor de vervolgstudie gaan zitten vervelen in de les. En dan denk ik bij mezelf, is het geen idee, dat we een profiel kunnen kiezen en daarbij één vak hiervan weg kunnen laten vallen. Dat zou ik, naar mijn mening, het perfecte basispakket voor me universitaire opleiding kunnen samenstellen. Verder zie ik ook wel heil in het invoeren van een vierdaagse schoolweek. Ten slotte zitten we in het ‘studiehuis’. De opzet is, om de leerlingen zoveel mogelijk zelfstandig te leren werken. Zou het dan niet zo kunnen zijn, dat de leerling vier dagen per week les op school heeft, en een dag per week thuis werkt? Ten eerste, omdat dit ook een voorbereiding is op zelfstudie, zoals je die krijgt aangeboden op de universiteiten en hbo scholen. Ten tweede omdat leraren dan maar vier dagen per week hoeven te werken. Misschien zou dat ook wel eens een oplossing kunnen zijn voor het leraren te kort.
Dus om de tweede fase te verbeteren, zouden er naar mijn mening minder vakken moeten komen. Het heikele punt zit hem, volgens mij, in het gemeenschappelijke deel. Als daar al een aantal vakken geschrapt zouden worden, zou er al meer rust komen in het onderwijssysteem. Als mensen de geschrapte vakken toch nog willen volgen, zouden ze deze eventueel in hun vrije deel kunnen opnemen. Verder zou invoering van een vierdaagse schoolweek, wel eens twee problemen kunnen oplossen. Het lerarentekort, en de studiedruk kan omlaag gebracht worden. Een laatste mogelijkheid is nog dat men een profiel kan uitkiezen waarbij ze één van de 4 of 5 vakken mogen laten vallen. Kortom, er zijn vele punten waar men iets aan zou kunnen doen, om het studiehuis te verbeteren. Ik zeg niet dat alles veranderd moet worden, maar er zou in ieder geval over de boven genoemde punten, kunnen worden nagedacht.
REACTIES
1 seconde geleden