Het Betoog
Voetbal. Daar gaan we weer, zullen sommigen denken. Er is op het moment een discussie gaande, over een uitspraak van Marco van Basten, bondscoach van het Nederlands Eftal. Hij pleit voor een Nederlands-Belgische voetbal competitie. Een competitie waarin teams uit Nederland, en uit België spelen. Zijn hoofdargument was daarvoor, dat Nederland, en ook België, op dit moment een grote strijd verliezen met veel rijkere voetballanden als Engeland, Duitsland, Spanje, Frakrijk en Italië.
Maar ik ben geen voorstander van een gemixte competitie. Ik zal daarvoor vier argumenten geven. En ook weerleg ik een argument van Van Basten. Tot slot heb ik zelf een alternatief voor deze competitie bedacht.
Allereerst, Nederland is Nederland, daar moeten we trots op zijn. België is België en daar zijn de Belgen ook trots op. Door een gemixte competitie zullen veel Nederlanders het gevoel krijgen dat we het niet in ons eentje af kunnen. En ook België zal zich minder voetbal-onafhankelijk gaan voelen. KNVB-Directeur Henk Kesler zei het volgende in SportWereld: ,,Het is een leuk idee, maar ook een utopie. Dat is geen reëel plan. Er is enkele jaren geleden een studie naar gedaan, maar het blijkt economisch oninteressant.\" Er zijn in de hele wereld ook geen voorbeelden te vinden van gemixte competities. Alleen in de VS spelen ook de 3 beste clubs uit Canada en een team uit Puerto Rico.
Ten tweede zal er minder interesse zijn bij de supporters. De reisafstanden zullen groter worden in een gemixte competitie. Maar vooral weet de gemiddelde supporter weinig over de Belgische clubs. Veel verder dan Anderlecht, Club Brugge of Standaard Luik komt men niet. Er is meer interesse in een wedstrijd Heerenveen – Groningen dan Heerenveen – Lokeren. Sowieso kunnen er minder supporters komen. Want de stadions in België zijn over het algemeen vele malen kleiner dan die van ons.
Ten derde is er nog een groot probleem. Van Basten zei dat we dan moesten kijken naar een nieuwe competitie met 16 ploegen. Gezien het feit dat Nederland groter is en meer inwoners heeft zou het eerlijk zijn om 10 Nederlandse en 6 Belgische clubs aan te wijzen om in de competitie te spelen. Ten eerste zal het lastig zijn om een selectie te maken. Kies je de clubs die het afgelopen jaar het best hebben gepresteerd, of selecteer je op basis van de begroting. En ten tweede, wat doe je met de clubs die overblijven. Die dus op dit moment wel in de eredivisie spelen maar niet in aanmerking komen voor de Nederlands-Belgische competitie. Maak je dan een gemixte lagere divisie voor de wat mindere clubs. Of moeten die clubs wel in twee losse Nederlandse en Belgische divisies spelen. En dan te bedenken wat voor een financiële klap clubs als Heracles Almelo, Sparta en Willem II op zullen lopen. Zij komen dan niet in aanmerking voor een plaatjes bij de beste 10, en zullen dus in een lagere divisie moeten gaan spelen.
En er is ook nog een 4e punt. Hoe worden de Champions-League plaatsen verdeelt? Krijgen gewoon de clubs die als eerste eindigen in de competitie een plaats voor in de Champions-League? Want gezien het niveau van onze zuiderburen is de kans groot dat alleen de Nederlandse teams de Champions-League plaatsen zullen wegkapen. Je kunt ook zeggen dat de 2 beste teams uit Nederland een ticket krijgen en het team uit België wat het hoogste is geëindigd. Maar dan bestaat er de kans dat de nummer 6 Champions-League haalt.
Kortom, het geeft veel problemen.
Maar wat is dan het argument van Marco van Basten vóór deze competitie. In het NRC zegt h hij, en ik citeer: \"We dienen ons te verenigen. Volgens mij moeten Nederland en België samen een competitie opzetten. Dan kunnen we gezamenlijk een vuist maken naar het geweld van landen als Engeland, Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland.\" \"Daar smijten ze met geld. De grote voetballanden zuigen ons leeg. In mijn periode als profvoetballer speelden vier, vijf Nederlandse spelers in het buitenland. Nu wel vijftig. Dat is niet goed.\" Allereerst zie ik het probleem niet helemaal. Dat er zoveel Nederlanders in het buitenland lopen is juist een teken dat we populairder zijn geworden. Ook denk ik dat je in landen als Engeland en Spanje als jeugdige speler veel meer leert. Dat is juist goed voor de ontwikkeling van zo’n speler, en op die manier hebben we alleen maar meer profijt van die speler bij het Nederlands elftal. Maar als je zo graag die Nederlanders in Nederland wilt houden. Dan schiet je met zo’n competitie voor Nederlandse en Belgische clubs niet veel op. Tuurlijk zal er meer geld worden verdiend met sponsors. Maar door zo’n competitie zullen wel veel Belgische clubs interesse krijgen in de Nederlandse jeugd. Nu hebben de Belgische clubs het geld nog niet om die spelers te kopen, maar omdat Belgische clubs rijker worden door deze competitie, komt dat geld er wel. En loopt de jeugd alsnog weg.
Al met al lijkt me het geen goed idee om een Nederlands-Belgische competitie te beginnen. Zoals Henk Kesler al aangaf, het initiatief is leuk, maar niet haalbaar.
Zelf lijkt mee een gemixte Bekercompetitie tussen Belgische en Nederlandse teams een leuker idee. Alle Belgische en Nederlandse teams beginnen aan de eerste ronde. Volgens een knock-out systeem zijn er na elke ronde steeds de helft van de teams over. Uiteindelijk houd je twee finalisten en een winnar over. Nederlanders en Belgen behouden het onafhankelijke gevoel van een eigen competitie. Het staat los van de competities in eigen land, dus is het extra leuk voor de supporters om hun club aan te moedigen als ze een paar keer per jaar naar België moeten voor een bekercompetitie. En je hebt geen enkele problemen met promotie/degradatie. Ook hoef je geen selectie te maken van Nederlandse en Belgische teams. Want omdat het een af-val-race is kan iedereen meedoen. De mindere clubs vallen vanzelf af. De 2 finalisten krijgen en plaats in de Uefa Cup, that’s it.
Dus laten we het plan voor een gemixte competitie tussen Nederland en België in de prullenbak gooien, En laten we hopen dat er snel iemand op het idee komt van een gemixte Beker-competitie.
ARTIKELS
(1)
Van Basten pleit voor Nederlands-Belgische competitie
Uitgegeven: 30 maart 2006 22:50
Laatst gewijzigd: 30 maart 2006 23:01
NOORDWIJK - Marco van Basten pleit in de vrijdageditie van NRC.Next voor een Nederlands-Belgische competitie. De bondscoach van het Nederlands elftal wil op die manier de kloof tussen het Nederlandse en Belgische voetbal met de grote Europese voetballanden verkleinen. \"We moeten voorkomen dat we de concurrentiestrijd met het buitenland niet op een gigantische manier verliezen\", aldus Van Basten in de krant.
De bondstrainer ziet een nieuwe competitieopzet als oplossing: \"We dienen ons te verenigen. Volgens mij moeten Nederland en België samen een competitie opzetten. Dan kunnen we gezamenlijk een vuist maken naar het geweld van landen als Engeland, Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland.\"
\"Daar smijten ze met geld. De grote voetballanden zuigen ons leeg. In mijn periode als profvoetballer speelden vier, vijf Nederlandse spelers in het buitenland. Nu wel vijftig. Dat is niet goed.\"
Opzet
De bondscoach heeft zelfs al nagedacht over een opzet: \"Je zou met zestien clubs moeten beginnen\", legt hij uit. \"De beste clubs samenvoegen in één League. De Nederlandse competitie is beter dan die in België. Bovendien wonen hier meer mensen. Daar zou je een rekenmodel op los moeten laten.\"
\"Dan kom je op tien Nederlandse en zes Belgische clubs. De Competitie der Lage Landen. Ik noem maar een dwarsstraat. Het maakt niet uit van wie het idee uiteindelijk is. Het niveau moet omhoog. Bij ons én bij de Belgen.\"
De nieuwe opzet zou ook als alternatief voor de play-offs kunnen dienen. Van dat plan is Van Basten nooit een voorstander geweest:
Niveau
\"Van de play-offs gaat het niveau van de Nederlandse competitie niet omhoog. Dat gebeurt wel als Anderlecht, Brugge, Luik of Gent in plaats komen van RBC, Sparta en Willem II. Zo\'n competitie wordt minder voorspelbaar.\"
Overigens zegt Van Basten in NRC.Next dat de play-offs wel een eerlijke kans verdienen: \"Aan de hand van een evaluatie moeten we straks kijken of we ermee doorgaan.\"
(2)
Van Basten pleit voor Nederlands-Belgische competitie
Weinig steun voor plannen Marco van Basten
Marco van Basten pleit in de vrijdageditie van nrc.next voor een Nederlands-Belgische competitie. De bondscoach van het Nederlands elftal wil op die manier de kloof tussen het Nederlandse en Belgische voetbal met de grote Europese voetballanden verkleinen.
De Nederlandse bondscoach Marco van Basten kan voorlopig op weinig steun rekenen. De voorzitters van de betrokken voetbalbonden reageerden maar lauwtjes.
Jan Peeters, de preses van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), reageert enigszins verbaasd dat de oude plannen (gewezen PSV-voorzitter Harry van Raaij en de toenmalige Anderlecht-manager Michel Verschueren schaarden zich enkele jaren terug al eens achter het idee, nvdr) weer opduiken.
,,Goh, hier is al jaren niet meer over die plannen gesproken\", klinkt het. ,,De Nederlandse voetbalbond (KNVB) heeft destijds besloten dat idee niet door te zetten. Dus wacht ik eerst maar een telefoontje van de KNVB af, voordat ik hier op reageer\", aldus Peeters, die evenwel niet meteen neen zegt tegen het idee. ,,Neen, op voorhand afwijzen doe ik het ook niet.\"
,,Het is een utopie\"
Zijn nederlandse tegenhanger Henk Kesler is wat dat betreft duidelijker: ,,Het is een leuk idee, maar ook een utopie. Dat is geen reëel plan. Er is enkele jaren geleden een studie naar gedaan, maar het blijkt economisch oninteressant.\"
Volgens Kesler is het financieel rendement niet zo groot. ,,Dat is zelfs uitermate beperkt\", meent de Nederlandse bobo. ,,Of ik verbaasd ben door de uitspraken van Van Basten? Nou, we leven in een vrij land en Marco mag uiteraard filosoferen over het voetbal. Maar dit plan is niet haalbaar\", besluit Kesler.
Van Basten: ,,Samen een vuist maken\"
„We moeten voorkomen dat we de concurrentiestrijd met het buitenland niet op een gigantische manier verliezen”, aldus Van Basten in de krant.
De bondstrainer ziet een nieuwe competitieopzet als oplossing: „We dienen ons te verenigen. Volgens mij moeten Nederland en België samen een competitie opzetten. Dan kunnen we gezamenlijk een vuist maken naar het geweld van landen als Engeland, Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland. Daar smijten ze met geld. De grote voetballanden zuigen ons leeg. In mijn periode als profvoetballer speelden vier, vijf Nederlandse spelers in het buitenland. Nu wel vijftig. Dat is niet goed.”
,,Het niveau moet omhoog. Bij ons én bij de Belgen”
De bondscoach heeft zelfs al nagedacht over een opzet: „Je zou met zestien clubs moeten beginnen”, legt hij uit. „De beste clubs samenvoegen in één League. De Nederlandse competitie is beter dan die in België. Bovendien wonen hier meer mensen. Daar zou je een rekenmodel op los moeten laten. Dan kom je op tien Nederlandse en zes Belgische clubs. De Competitie der Lage Landen. Ik noem maar een dwarsstraat. Het maakt niet uit van wie het idee uiteindelijk is. Het niveau moet omhoog. Bij ons én bij de Belgen.”
De nieuwe opzet zou ook als alternatief voor de play-offs kunnen dienen. Van dat plan is Van Basten nooit een voorstander geweest: „Van de play-offs gaat het niveau van de Nederlandse competitie niet omhoog. Dat gebeurt wel als Anderlecht, Brugge, Luik of Gent in plaats komen van RBC, Sparta en Willem II. Zo\'n competitie wordt minder voorspelbaar.”
Niet nieuw
Het idee van een Belgisch-Nederlandse competitie is niet nieuw. In Nederland kwam PSV-icoon Harry van Raaij er al eerder mee op de proppen. ,,Het maakt niet uit van wie het idee uiteindelijk is. Het niveau moet omhoog. Bij ons én bij de Belgen\", besluit Van Basten.
(3) KNVB ziet geen heil in Van Bastens plan
31/3/2006 17:59
De door Marco van Basten gepromote Nederlands-Belgische competitie doet de KNVB af \'als een leuk idee, maar ook een utopie\'. De Nederlandse voetbalbond is dan ook niet van plan iets te doen met het proefballonnetje van de bondscoach van Oranje. Van Basten denkt met de BeNeLiga, een idee waarvoor de voormalige voorzitter van PSV Harry van Raaij zich eerder al sterk maakte, het enorme gat met de rijke voetballanden beter te kunnen dichten. Een competitie met de tien beste Nederlandse en zes beste Belgische club zou sportief van een hoger niveau zijn en commercieel aantrekkelijker.
Dat laatste bestrijdt de KNVB. \'Er is enkele jaren geleden een studie naar gedaan, maar het blijkt economisch oninteressant\', legde voorzitter Henk Kesler uit aan het ANP. \'Laten we nu maar rustig de play-offs afwachten. Daar is bewust voor gekozen.\'
Kesler neemt het Van Basten niet kwalijk dat hij als werknemer van de bond op eigen houtje met zulke plannen naar buiten komt. \'We leven in een vrij land en Marco mag uiteraard filosoferen over het voetbal. Maar dit plan is niet haalbaar.
(4) Van Basten wil competitie met België Bondscoach Marco van Basten is bezorgd over de kwaliteit van de eredivisie.
Weggekocht
Daarom moet Nederland een competitie opzetten met België om talenten langer in eigen land te houden. Op deze manier kan worden voorkomen dat grote talenten meteen worden weggekocht door clubs uit machtige voetballanden als Spanje, Italië en Duitsland die veel meer geld ter beschikking hebben.
Play-offs
Van Basten ziet de \'Competitie der Lage Landen\' als mogelijk alternatief voor de omstreden play-offs die dit seizoen voor het eerst worden gespeeld. Van Basten ziet daarvan het nut niet in.
(5) De BeNe-Liga blijft voor discussie zorgen. In de Nederlandse talkshow Studio Voetbal waren de uitspraken van Marco Van Basten over een BeNe-Liga het hoofdonderwerp van de avond. En opnieuw waren de meningen verdeeld. Ex-PSV-voorzitter Harry Van Raaij, samen met ex-Anderlecht-manager Michel Verschueren dé pleiter voor een BeNe-Liga, blijft formeel: \"Een competitie met België is heel belangrijk voor de toekomst van het Nederlandse voetbal. Als de KNVB zegt dat onderzoek heeft uitgewezen dat het economisch niet interessant is, is dat nonsens. Het is vrij duidelijk dat een uitbreiding van de markt met tien miljoen mensen enorm veel economische voordelen met zich meebrengt. De tv-rechten zullen flink stijgen, maar ook de interesse van het bedrijfsleven zal drastisch toenemen. De Nederlandse markt op zich wordt totaal oninteressant voor de meeste bedrijven. Neem België er bij en de interesse zal meteen weer toenemen.\" Ook sportief brengt een BeNe-Liga voordelen. De uitstraling naar het buitenland toe zal enorm toenemen. We gaan makkelijker spelers kunnen houden of weghalen bij buitenlandse clubs. De steden op zich ook: Brussel, Brugge, Luik, zijn dat geen prachtige steden om er in een competitie bij te nemen?\" Analist Hugo Borst, even kritisch en hard als altijd, ziet niets in een BeNe-Liga: \"Ik vind het een bespottelijk voorstel. Nederland zit niet te wachten op zes Belgische clubs. Anderlecht en Club Brugge zijn misschien nog interessant, maar wat kan een Zulte Waregem ons nou bijbrengen? Bovendien heeft Nederland een unieke voetbalcultuur, België heeft daar niets aan toe te voegen. Met hun verdedigend voetbal zouden er alleen maar meer saaie wedstrijden komen.\" Studio Voetbal polste ook bij enkele clubs over het voorstel van Van Basten en ook daar waren de meningen verschillend. PSV wil liever eerst een gezamelijk bekertoernooi, AZ vindt het voorstel de moeite waard om te onderzoeken. Roda JC, dat erg dicht bij de Belgische grens ligt, is dan weer een groot voorstander van een BeNe-Liga: \"Een competitie met België brengt heel wat voordelen. Bovendien levert het ons een hoop heel interessante teams net over de grens op.\" Feyenoord, Utrecht en Groningen zijn dan weer helemaal tegen. Bij hen luidt het dat het idee achterhaald is of dat het niveau er zelfs op achteruit zou gaan. Ajax ten slotte liet weten dat de BeNe-Liga voor hen voorlopig nog \"geen issue is.\" Het moge duidelijk zijn: het laatste woord over de BeNe-Liga is nog niet gezegd.
Nu.nl, Sport, versie 04/04/2006, http://www.nu.nl/news_pda.jsp?n=703977&c=41 (08/05/2006) RTL, Actueel Nieuws, versie 01/04/2006, http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/)/components/actueel/rtlnieuws/2006/03_maart/31/binnenland/0331_0730_Van_Basten_over_eredivisie.xml (09/05/2006) SOVS, Samenwerkende Organisaties Voetbalsupporters, (Voetbalkrant), versie 03/04/2006 http://www.sovs.nl/index.php?newsId=411&mode=NIEUWS&action=&yy=&mm= (14/05/2006) Sportwereld, de grootste sportkrant van Vlaanderen, versie 31/03/2006, http://www.sportwereld.be/Article/Detail.aspx?articleID=DMF31032006_007 (08/05/2006) VoetbalZone, Meepraten over Voetbal, versie 13/03/2006, http://www.voetbalzone.nl/doc.asp?id=26852 (08/05/2006)
REACTIES
1 seconde geleden