Bijbaan

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 838 woorden
  • 24 september 2004
  • 163 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
163 keer beoordeeld

Geen bijbaan? Niet uitgaan!

Jongeren zijn verplicht om naar school te gaan, sommigen vinden het leuk, anderen niet. Maar alle scholieren willen zich na schooltijd wel vermaken, bijvoorbeeld door naar de stad te gaan met vrienden, bellen, sms-en, computerspelletjes spelen, naar de bioscoop gaan of lekker te gaan dansen in de disco. Hoe ze dat betalen? Door het geld van hun bijbaantje natuurlijk!

“Bijbaantjes zijn heel populair onder jongeren, in 2002 had 70% van de scholieren
een bijbaantje naast school.” zegt het FNV. De meeste jongeren houden van uitgaan en dat kost veel geld. Om binnen te komen moet je de entree betalen, die meestal erg hoog is. Als je aan het dansen bent, krijg je het warm en wordt je dorstig, je koopt een drankje meestal alcoholisch en het blijft er niet bij één. En dan moet je nog thuis komen, scholieren hebben nog geen rijbewijs (en als ze dat wel zouden hebben konden ze alsnog niet rijden vanwege de alcohol die ze in de disco of kroeg hebben gedronken), sommige ouders hebben geen zin om hun kinderen op te halen vroeg in de ochtend en dus moet je wel met de taxi, die bakken vol geld kost. Waar haal je het geld vandaan zonder bijbaan? Veel jongeren vinden het ook leuk om met elkaar op vakantie te gaan en dan tot in de vroege uurtjes te feesten. De reis, logeerplaats, voedsel en het uitgaan kost allemaal geld.

Een bijbaantje is ook een goede voorbereiding voor later. Je moet je aan regels houden, op tijd op je werk aanwezig zijn, zelfstandig zijn en samen werken. Je doet praktische ervaringen op en ook sociale ervaringen, je moet solliciteren, omgaan met andere mensen etc. Je maakt kennis met mensen van verschillende culturen en leeftijden. Op school zie je alleen maar kinderen tussen de 12 en 18 jaar. Je weet nog niet zeker welke studie je wilt gaan volgen na de middelbare school, dan kan je een bijbaantje nemen in een richting waar je je voor interesseert. Zo kan je kijken of die richting bij je past en je bespaart een hoop geld en ellende als je pas op je studie erachter komt dat je die richting maar niks vindt.

De maatschappij heeft ook een voordeel aan jongeren met een bijbaantje. Jongeren die zich vervelen gaan hangen, vernielen en stelen. Met een bijbaantje hebben ze minder tijd over om zich te vervelen en is er dus ook minder criminaliteit. Sommige mensen beweren dat scholieren het werk van werklozen innemen. Maar scholieren kunnen alleen ongeschoold werk uitvoeren en ze kunnen alleen parttime werken want ze moeten ook nog naar school. De werklozen met diploma kunnen dus wel een baan vinden en er blijven ook nog genoeg fulltime banen over voor de werklozen. En voor banen die zowel scholieren als volwassenen kunnen doen, kiest de werkgever eerder voor de scholieren omdat die de goedkoopste arbeidskrachten zijn. Door het lage salaris, kunnen de producten die gemaakt worden ook voor een redelijke prijs aangeboden worden. Daar profiteert de consument weer van.

Scholieren met bijbaantjes zijn ook goed voor de economie. Van het geld dat ze verdienen, kopen ze kleding, telefoons en geven veel geld uit aan de bioscopen, discotheken en cafés. Zonder hun bijbaan zouden ze minder geld te besteden hebben en dat is weer nadelig voor de economie. Er is ook nog een voordeel voor de ouders, als hun kinderen werken, hoeven ze minder zakgeld te geven. Zo houden de ouders zelf meer geld over en gaat het uitgavenpatroon van de gemiddelde Nederlander omhoog. Jongeren leren ook om met geld om te gaan, ze leren dat ze moeten werken voor hun geld en niet altijd alles van hun ouders krijgen.

Velen zeggen dat de studieresultaten dalen ten gevolge van hun bijbaantje. Voor sommige jongeren kan dat gelden, maar anderen steken gewoon te weinig tijd in hun huiswerk en gaan alleen maar leuke dingen doen. Of hebben een slechte planning. Door een bijbaantje leer je dat je je huiswerk beter over de dagen moet plannen wanneer je niet met je baantje bezig bent.

Anderen beweren dat jongeren met een bijbaantje niet genoeg vrije tijd meer hebben en geen sociaal leven leiden. Ik vind dat die bewering niet klopt want als je een bijbaantje hebt, ontmoet je weer nieuwe mensen die misschien ook wel je vrienden kunnen worden. Jongeren die nieuwe mensen willen ontmoeten, moeten juist een baantje nemen!

Ik vind dus dat scholieren wel een bijbaantje mogen hebben omdat: - Je geld nodig hebt om uit te gaan en om op vakantie te kunnen gaan. - Het een goede voorbereiding voor later is, omdat je je aan regels moet houden. - Het een hulp kan zijn voor je keuze voor een volgende studie. - Jongeren uit de criminaliteit blijven. - Er genoeg banen overblijven voor werklozen. - Het goed is voor de economie, jongeren die geld hebben gaan dat ook uitgeven. - Ouders minder zakgeld kunnen geven. - Het geen invloed hoeft te hebben op de studieresultaten. - Je de kans krijgt om nieuwe mensen te ontmoeten.

REACTIES

M.

M.

super goed verslag (duim omhoog emoji xD)

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.