Schoolkranttips van de winnaar

Schoolkranttips van de winnaar

Door Kim

Schoolkranten hebben het soms zwaar te verduren: als gecensureerd bundeltje goedkope kopietjes met ‘saaie onderwerpen’ belanden ze vaker ongelezen in de prullenbak dan in handen van een leerling. Schoolkrant Quatsch van de Utrechtse school De Passie heeft daar niet zo’n last van: gezien hun pasverworven titel 'Schoolkrant Van Het Jaar' (na slechts drie edities!) valt er nog wat van hun redactie te leren. Daarom: tips en advies van hoofdredacteur Annemieke.  

Censuur

Overleg lijkt bij de productie van Quatsch het toverwoord: wie lang en veel (zeker eens per twee/drie weken) vergadert en brainstormt, komt vanzelf op goeie ideeën. En al dat gepraat zorgt er ook voor dat censuur van de schooldirectie niet nodig is. “Bij ons heeft de directeur slechts één keer iets niet willen plaatsen, dat was iets erg persoonlijks over een leraar. Achteraf had hij ook gelijk hoor, maar je kunt beter even nadenken en overleggn, dan snel beslissen en later in de problemen komen”, vertelt Annemieke.

Money-mensen

Want ja, de schoolleiding kun je maar beter te vriend houden: dat zijn immers de money-mensen en dus de geldschieters voor een schoolkrant. Annemieke: “Onze schoolkrant heeft een kleine begroting van school. Een goedkope drukker is dus superbelangrijk, net als advertentie-inkomsten”.

Herkenbaarheid

Toch is ze geen groot voorstander van bijvoorbeeld Schoolmagazine, waarbij je de kopij voor 50% zelf schrijft en een landelijk bedrijf voor de overige artikelen, opmaak en prints zorgt. “Zo wordt je lay-out heel anders en gaat het al snel op Word- of Powerpointbestanden lijken. Een eigen identiteit is juist heel belangrijk, zodat je publiek de schoolkrant herkent en graag blijft lezen.” Hoe houd je zo’n schoolkrant dan herkenbaar? Bij Quatsch zorgen alle vaste rubrieken daar wel voor. “Maar daarbinnen moet wel voor afwisseling gezorgd worden: wij hebben bijvoorbeeld zowel de korte Hot&Not-lijst als de langere interviews".

1250 euro prijzengeld voor de beste schoolkrant. Annemieke staat linksboven (met bril).

Redactie-uitbreiding

Het vinden van nieuwe redactieleden is bij veel schoolkranten een regelrechte ramp, zo ook bij Quatsch. Netwerken is een goeie oplossing, vindt Annemieke: “Vraag iedereen die je tegenkomt of ze misschien zouden mee willen werken, of broers, zusjes of vrienden hebben met interesse. En begin op tijd met zoeken, in elk geval lang voordat de ‘oude’ leden van school afgaan. Je kunt een nieuwe opmaakredacteur bijvoorbeeld niet zomaar de vormgeving van de hele schoolkrant laten doen: daar is heel wat tijd en uitleg voor nodig!”.

Schoolkrant pimpen

Wat is de gouden tip om een impopulaire schoolkrant tot Quatsch-evenbeeld te pimpen? "Eigenlijk zou je gewoon veel geld moeten hebben!", denkt Annemieke. Maar serieus: een mooie cover heeft een hoge prioriteit. “Als je schoolkrant niet populair is, ligt het vaak toch aan het feit dat ‘ie er niet leuk uitziet. Zwart-witfoto’s, lelijke nietjes en dunne kopietjes maken een schoolkrant niet bepaald aantrekkelijk. Uiterlijk is eigenlijk belangrijker dan innerlijk! Als je een interessante en herkenbare voorpagina hebt, volgt de rest bijna vanzelf”.
Benieuwd naar de eerste drie Quatsch-edities? Check ze hier
Gepubliceerd op 19 april 2010
ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor het beste bij jou past? Kom naar de VU Bachelordag op zaterdag 8 februari.

Meld je aan!

REACTIES

K.

K.

hadden wij maar zon schoolkrantje.
die van ons is best wel grijs-wit-zwart.
de onderwerpen zijn meestal (gelukkig) wel leuk...

14 jaar geleden

G.

G.

Leuk interview! Goeie tips van Quatsch ook.

14 jaar geleden

S.

S.

Hoi
Toevallig kwam ik op jullie site terecht. Leuke tips geeft de redactie van Quatsch!

Alleen wel jammer dat de informatie over Schoolmagazine onjuist is. Wij vinden het juist heel belangrijk dat iedere schoolkrant een eigen identiteit heeft. De redactie is dan ook helemaal verantwoordelijk voor de kopij en opmaak. Je maakt dus gewoon je eigen schoolkrant, alleen dan online.

Wel kan een school ervoor kiezen om in de schoolkrant het landelijk Schoolmagazine op te nemen met informatie over de Cultuurkaart, maar dat is niet verplicht. Je bent dus gewoon baas over je eigen schoolkrant!

14 jaar geleden

S.

S.

@simon: dat is een leuk idee. Ik stuur je een mail!

14 jaar geleden

S.

S.

Hier kun je artikel lezen dat Annemieke heeft geschreven over Schoolmagazine: http://www.scholieren.com/artikel/379/eerste-hulp-bij-schoolkrant-schoolmagazine

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.