Scholieren behoorlijk mediawijs

Scholieren behoorlijk mediawijs

Door Simon

Kan je het nieuws eigenlijk altijd vertrouwen? Nemen journalisten altijd de moeite om feiten te checken? Worden verhalen wel eens overdreven? Helaas gaat dat niet altijd goed.

Maar hebben jullie, nog niet uitontwikkelde schepsels, beinvloedbare tieners dat jullie zijn, dat in de gaten? Nou, best wel. We legden (met onderzoeksbureau Markteffect) 1000 scholieren een vragenlijst voor en wat blijkt: slechts 1 op de 10 van jullie is het eens met de stelling 'Een journalist vertelt altijd de waarheid.'

Dat lijkt me goed, enig gezond wantrouwen.

Verder was ik verrast door de uitkomst dat het NOS Journaal bekender is onder scholieren dan Nu.nl. 90% van de Nederlandse scholieren kent het Journaal, terwijl de online mediagigant waar volgens mij gans Nederland aan verslaafd is het met een naamsbekendheid van 78% moet doen.

Da's niet slecht te noemen, maar wel minder dan het Jeugdjournaal, de Telegraaf, de Volkskrant, RTL Nieuws, Hart van Nederland, Sp!ts, Metro, Algemeen Dagblad en Trouw.

Terug naar het gezonde wantrouwen: 53% van jullie houdt de reputatie van het nieuwsmedium in z'n achterhoofd, terwijl hij dat nieuws verwerkt. Ook hier scoort de NOS goed, want de scholieren die naar het Journaal kijken vinden dat erg betrouwbaar. Anders dan bijvoorbeeld de Telegraaf of de gratis kranten Sp!ts en Metro: die worden veel gelezen onder scholieren, maar niet altijd even serieus genomen.

Waarom lees je eigenlijk nieuws als je niet weet of het echt waar is? Om de verveling te doden?

Bij Scholieren.com lopen we tegen hetzelfde probleem aan als andere online media: goed nieuws is duur. Als je een nieuwsberichtje overschrijft uit de krant, of van een andere site, ben je een stuk sneller klaar dan als je alles naloopt en er wat telefoontjes aan waagt.

Het kost meer tijd (en dus geld) om dat te doen, maar het resultaat lijkt hetzelfde als elders: een kort nieuwsberichtje.

Ik vind dat we dat bij Scholieren.com moeten doen, omdat ik jullie niet op wil zadelen met het zoveelste lulverhaal. Maar als ik meer zakelijk inzicht had gehad, deed ik daar wat minder moeilijk over, publiceerden we 3 keer zoveel blogs, zodat jullie vaker terugkwamen en onze advertentieinkomsten stegen.

Een ethisch dilemma! Als jullie daar nou eens een betoog over schrijven bij maatschappijleer of zo? Stuur je het resultaat wel naar ons op? En klik af en toe op een banner. Bedankt.

(Het volledige persbericht is hier te lezen, mail voor het onderzoeksrapport.)

- De hoofdredacteur

PS In onze werkstukkendatabase staan ook verslagen over journalistiek en ethiek. Zoals deze scriptie en dit opstel.

Gepubliceerd op 9 april 2012
ADVERTENTIE
Hoeveel jonge meiden en vrouwen in Nederland krijgen per dag trombose door de anticonceptiepil?

Wil je meer informatie over Trombose? Lees het hier!

REACTIES

J.

J.

Hej, ik las dit bericht op nu.nl!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.