Voortaan 1040 uur school per jaar

Voortaan 1040 uur school per jaar

Door Kim

Slecht nieuws: je moet voortaan meer uren naar school, maar dat zullen behoorlijk nutteloze uren worden waar je niks van leert. Zo denkt 't LAKS over de nieuwe 1040-urennorm, waar de Tweede Kamer deze week 'ja' tegen gezegd heeft.

Nu moet je nog 1000 uur per jaar naar school, straks 1040. Zelfs een groepje opgehokte scholieren in een kippenhok konden deze plannen niet tegenhouden.

En nog iets: voortaan kun je geen luxe zeven, maar nog maar zes schamele weken bruinbakken deze zomer. Die vakantie wordt namelijk een week korter.

1040 uur op school

Het idee voor de 1040-urennorm (in de bovenbouw minder) is al zo oud als de weg naar Rome - nou ja, schooljaar 2006-2007 dan. Toen was de urennorm zo gigantisch hoog (1067 uur) dat geen enkele school zich daaraan kon houden, en kregen leerlingen best vaak extra vrij. Niemand die dat iets boeide, want scholen kregen daarvoor toch nooit op hun donder.

De toenmalige minister van Onderwijs bedacht toen een haalbaarder plan van 1040 uren. Maar vooral: strenge boetes als scholen dat niet zouden halen. Omdat het LAKS bang was voor nutteloze ophokuren, trommelden ze tienduizenden scholieren op om te gaan demonstreren. Zelfs de ME en waterkanonnen kwamen daar aan te pas.

Babysittter spelen

'Ophokuren' zijn namelijk geen echte lessen, maar verplichte uren waarbij bijvoorbeeld de conciërge voor babysitter speelt en jij in een lokaal zit en huiswerk maakt (is de bedoeling). Of een kauwgomkunstwerk onder je tafel plakt en boter-kaas-en-eieren speelt op het schoolbord (is de praktijk). Of de docent scheikunde jou ineens Frans moet geven.

Herkenbaar? Dat zijn de dingen die jouw school dan nu al 'studieuur' of 'keuzewerktijd' noemt. De regering heeft namelijk geen potje geld klaarstaan om die extra lessen (dus extra docenten) van te betalen.

Vicevoorzitter van het LAKS Geke legt ons uit: "Omdat scholen meer lesuren moeten geven, maar daar geen extra geld voor krijgen, kunnen ze geen kwalitatief goede lessen aan het rooster toevoegen. Daarom gebeurt dat alleen maar kwantitatief."  De aller-aller-goedkoopste lessen waar je niks van leert dus, want je wilt als school ook geen boete.

Scholieren in kippenhok

 De Tweede Kamer bleef jarenlang in discussie, waarbij ze tijdelijk een haalbare norm van 1000 uur hanteerden. Daar is jou rooster momenteel ook op gebaseerd.

Omdat de definitieve beslissing dinsdag zou vallen, deed het LAKS een laatste ultieme protestpoging om de 1040-urennorm van tafel te vegen, door een handvol scholieren in kippenkostuum 'op te hokken' in een kippenhok, op het Plein bij de Tweede Kamer in Den Haag. Maar helaas: 1040 uren it is. 

Komen er nu weer nieuwe protesten? Kunnen we vast spandoeken gaan maken? Geke: "We weten het nog niet, maar we sluiten nieuwe acties in elk geval niet uit, nee." Spannend...

6 weken zomervakantie

En dan die week minder zomervakantie. Die kun je gelukkig ook van de zonnige(!) kant bekijken: in plaats van zo'n saaie verveelweek op 't einde waarin je stiekem weer naar school wilt, krijg je nu vijf extra vrije dagen over het hele schooljaar verspreid.

Leraren hebben 't wat dat betreft een stuk minder getroffen met deze nieuwe regeling: die moeten die dagen gebruiken om extra te vergaderen en bij te studeren. Of zouden ze dat zelf ook ophokken vinden?

Gepubliceerd op 1 december 2011

REACTIES

D.

D.

Welke oelewapper heeft dit nou weer bedacht?
Echt. Wat heb je nou aan die extra uren?
Begrijpen ze nou niet dat de mensen daar niets aan hebben?
Overigens vind ik die zes weken zomervakantie niet eens zo heel erg:
Als het goed is worden de schooldagen dan wel korter!

12 jaar geleden

D.

D.

jammer dat de protesten tegenwoordig zo zwak zijn..

12 jaar geleden

J.

J.

Ze hebben echt geen genade meer tegenwoordig. Het tolerantiegehalte ligt nu hoger voor de gemiddelde scholier dan vroeger. Als iemand met een goede reden kan komen, dan kunnen we er misschien gewend aan raken. Maar omdat niemand deze reden nog heeft genoemd, is er weinig hoop voor ons scholieren. Ik hoop toch echt dat de dag komt dat de regering eens logisch gaat nadenken en zich realiseert dat het beter moet.

12 jaar geleden

M.

M.

Ik weet nog dat ik in klas 3 zat. Was 2007-2008 geloof ik. En toen moesten we ook 1040 uren. Nja, de school heeft zijn ijzeren hekken gesloten en de leerlingen feitelijk in de school opgesloten. Geen punt.
Iedereen vlucht naar buiten via de ramen. Ik had geen zin om de kou in te gaan en ik wou niet protesteren tegen iets waar ik maar een beetje van wist -__-

De leraren vinden het ook niks. Die 1040 uur.
Eind van de zomer. Leveren we onze boeken in. Gaan we met lege tassen naar school, zitten we zwetend in het lokaal Rambo te kijken. Nah... jonge...

Studie uren kan ik op zich nog wel begrijpen. Je mag me misschien haten dat ik dit zeg, maar ik vond ze wel nuttig. Ik begreep geen snars van mijn wiskunde B en kreeg eindelijk de hulp die ik wou. Mijn wiskundeb leerkracht wou altijd de dingen die je niet begreep voor iedereens neus behandelen. Nou dan hoor je zal denken: "Snapt ze dat niet? Hahaha". ugh... waar hadden we het ook alweer over?

12 jaar geleden

M.

M.

p.s.

ik heb nu zeg maar 23x 17 lesuren in het jaar v__v
VAVO vwo sprint. nee ik vind het niet chill. het is vervloekt hard werken.

12 jaar geleden

M.

M.

Wij mogen pas vanaf het 4e staken, met geldige reden en toestemming van ouders bladiebla. Maar ben al het 5e uit, dus eigenlijk heeft het totaal geen zin.
Zo is het toch niet eens een echte staking? En die 1040 uren slaan ook nergens op. Je maakt er niemand blij mee, docenten ook niet.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.