Met een biertje proosten op de afloop van de examens zit er voor Erik van den Boom niet in. Dit brein à la Einstein (wiens theorieën hij overigens heeft ontkracht in z’n profielwerkstuk) is nog maar 13 als hij straks z'n diploma in handen krijgt gedrukt.
Na optredens in onder andere De Wereld Draait Door, waarin hij vertelde hoe hij als elfjarige brugger in één jaar tijd klas 1 t/m 4 in eigen tempo deed, ken je 'm misschien als het slimste kind van Nederland.
Staat dat gelijk aan ‘sociaal geïsoleerde übernerd’? Absoluut niet! Met z’n licht Rotterdamse accent weet Erik me van (bijna) al m’n vooroordelen af te keren.
Vooroordeel 1: je hamster als enige vriend
Op school is Erik altijd in ’t gezelschap van andere mensen te vinden. Zijn vriendenkring strekt zich uit over de gehele onderbouw, waar hij opvalt door z’n vlotte babbel.
Maar ondertussen bevindt hij zich dagenlang tussen (bijna-)volwassenen. Die zien hem als een soort knuffelbeer. “Soms woelen ze door m’n haar en noemen me Erikje,” geeft hij toe, “maar zo klein ben ik niet. Ik ben al langer dan sommige meisjes.”
Toch ben je als 13-jarige anders dan de andere 6-vwo'ers. Behalve de jaloerse blikken van mensen die wél moeite hebben met de lessen, zou je je kunnen voorstellen dat het enorme leeftijdsverschil je behoorlijk eenzaam maakt.
Erik verzekert me ervan dat hij daar nooit iets van heeft gemerkt. Juist de omgang met zo veel verschillende mensen maakten de afgelopen jaren voor hem zo leuk. Daarom ziet hij ook totaal niet op tegen studeren. “Op de universiteit zit ik met mensen die bijna even oud zijn als mijn klasgenoten nu, en dit gaat ook goed. Ik maak me daar echt niet zo’n zorgen over!”
Vooroordeel 2: altijd met je neus in de boeken
Erik moet lachen als ik hem vraag of leren bij z’n hobby’s hoort. “Nee, ik vind huiswerk helemaal niet leuk! Het gaat wel goed, maar daar houdt het dan ook mee op.”
Wat hij wél leuk vindt, zijn onder andere streetdance, fitness en buiten rondhangen met vrienden. Z’n allergrootste passie is muziek.
Het begon met Bach en Mozart op de piano, maar groeide door naar het zelf uitvogelen van top 40-deuntjes op de piano. Inmiddels maakt Erik z’n eigen muziek onder zijn artiestennaam Erik Arbores.
En hoewel meer dan tweehonderdduizend views zeker iets is om trots op te zijn, blijft het daar niet bij. Erik z’n muziekcreaties zijn ook al een paar keer gedraaid op schoolfeesten. Zowel de feesten van de onder- als de bovenbouw, natuurlijk, want Erik mag bij allebei naar binnen.
Vooroordeel 3: juist nooit met je neus in de boeken
Nu staan al zijn favoriete activiteiten even op een laag pitje, want ook Erik is flink aan het blokken geslagen. Het feit dat hij de stof snel oppikt, betekent namelijk niet dat werkelijk alles vanzelf gaat. Helaas: ook hij moet z’n best blijven doen. En urenlang leren dus.
Wiskunde heeft ‘ie al helemaal onder de knie, maar vooral bij scheikunde en natuurkunde is er nog wat werk aan de winkel. Daar wordt namelijk ook veel achtergrondkennis bij verwacht, waar Erik natuurlijk drie jaar minder van heeft meegekregen.
Vooroordeel 4: wiskundefanaat = moederskindje
Volgend jaar gaat deze wiskundeliefhebber vast ingewikkelde formules analyseren op de universiteit, om ’s avonds thuis weer aan te schuiven voor z’n moeders boerenkool-met-worst? Inderdaad! Deze aanname blijft overeind staan, al is het maar omdat Erik nog veel te jong is om op kamers te gaan.
Z’n plannen zijn om naar de TU Delft te gaan. Dat is bovendien lekker dichtbij. “Daar kan ik in een halfuurtje naartoe fietsen, zodat ik ’s avonds tijd heb om met vrienden van de middelbare school te blijven afspreken. Net als nu, eigenlijk.”
Meer dan een stel hersens
Toch gaan we Erik later niet alleen als professor herkennen, hoopt hij zelf. Als het aan hem ligt, maakt hij daarnaast z’n carrière als producer in de muziekbusiness. Zeker nu hij al heel wat publiciteit heeft gekregen de afgelopen tijd zijn de kijkcijfers van z’n filmpjes omhoog gevlogen.
Wij mogen ‘m dan een vertederend en geniaal jochie vinden, zelf hoopt hij dat mensen verder kijken dan zijn schoolprestaties. “Als mensen aan mij denken, dan hoop ik dat ze niet alleen m'n leeftijd onthouden. Ze moeten me zien als een normale jongen die leuke muziek maakt.”
Leuke muziek? Gigantisch goeie muziek, en dat voor een mannetje van 13. Luister zelf!
Vandaag beginnen de centrale examens voor de havo en het vwo. Morgen sluiten ook de vmbo'ers zich aan. De redactie van Scholieren.com wenst alle examenkandidaten ontzettend veel succes en plezier toe de komende twee weken.