Suraya zit op een Franse school in België
Naar school in België? Amai he, een stuk strenger dan in Holland, maar ge leert er wel keiveel meer. Steeds meer Nederlandse kinderen (tegenwoordig al bijna 22.000, was gister in het nieuws) gaan daarom elke dag bij onze zuiderburen naar school.
De meesten doen dat in Nederlandstalig Vlaanderen, maar de 14-jarige Suraya reist sinds dit schooljaar elke dag naar het Franstalige deel. Pour l'éducation volledig in het français. Niet omdat ze een supernerd met talenknobbel is, maar omdat ze wel zin had in wat nieuws en in de uitdaging.
Nieuwe cultuur
Tijd voor een interview. Suraya begon in Middelburg met de middelbare school, maar na twee jaar kreeg ze zin in iets anders. “Het borrelde op en ging niet meer weg. Ik wilde een nieuwe omgeving, nieuwe leraren, nieuwe mensen, een nieuwe cultuur en een nieuwe taal. Omdat ik vlakbij de Nederlandse grens woon, bedacht ik dat ik best in België naar school kon, ook in het Franse deel. Na een aantal proeflessen op het Athenée Royal de Visé (vlakbij Luik) was ik overtuigd dat ik wilde switchen," vertelt ze me.
Sinds dit schooljaar volgt Suraya haar lessen dus in Luik. Maar Frans, dat sprak ze niet echt.
Een nieuwe start
“De eerste schooldag viel echt niet mee. Bijna niemand had door dat ik nieuw was en de Belgen zijn veel minder open. Niemand stapte op me af om een praatje te maken, dat moest ik echt zelf gaan doen."
Bovendien was het een supergrote school, waardoor de meeste docenten hun leerlingen nog nooit hadden gezien. "Daarom sloegen ze de inleiding over en begonnen ze meteen maar met het behandelen van de lesstof. Ik begreep weinig van wat er werd gezegd. Ook bleek dat het niveau in België bij de exacte vakken veel hoger lag. Naast de taalbarrière had ik dus ook te maken met een flinke achterstand, waar ik hard voor moest werken om ‘m in te halen.”
Elke middag bijles
Suraya’s dagindeling wijkt daarom behoorlijk af van die van de gemiddelde Hollandse scholier. Vijf dagen per week gaat haar wekker om kwart voor zeven, ploft ze om half negen in de schoolbanken en is ze half zes pas weer thuis – als ze geen vertraging heeft.
Vervolgens besteedt ze hele avond aan huiswerk waar ze de helft nog niet van snapt. “Het is wel balen om minder tijd te hebben voor je hobby’s, om elke middagpauze bijles te hebben, om altijd naar woorden te zoeken, om elke les voor uitleg naar de leraar te moeten stappen..."
Praten via tekeningen
Maar toch heeft ze geen moment spijt gehad. “Het begin was af en toe ook wel heel erg grappig, hoor. In het begin communiceerde ik bijvoorbeeld via tekeningetjes met mijn klasgenoten. Zelf heb ik er ook ontzettend veel van geleerd, en niet alleen de taal zelf. Ik kan nu niet alleen met Franstaligen praten, maar ontdekte zo ook een nieuwe omgeving en leerde anders tegen dingen aan te kijken. Ik heb me moeten aanpassen en mijn doorzettingsvermogen moeten oefenen, maar daar kreeg ik veel voor terug.”
Doorzetten
Suraya is inmiddels meer dan een halfjaar bezig en het gaat steeds beter. “In het begin kreeg ik vaak onvoldoendes terug, maar m'n cijfers stijgen. Ik sta nu zelfs voor wiskunde ongeveer een 8. Bovendien gaat het spreken me steeds gemakkelijker af en heb ik een fijne klas. Ik ben nog nooit bij mijn vrienden thuis geweest, maar dat is nu eenmaal zo. Er zijn dingen die je moet opgeven.”
Toch is Suraya er zeker van dat dit de juiste keuze was. “Het blijft wennen, maar dit is wat ik wil. Dit was mijn droom. Nu ik hieraan ben begonnen, zal ik er alles aan doen om hier na de zesde klas met een diploma te vertrekken.”
Na het interview vraag ik me nog steeds af hoe ze het volhoudt: het reizen en les in een andere taal. Avontuur oké, denk ik, maar het lijkt mij allemaal iets te veel van het goede. Suraya timmert als 14-jarig meisje in ieder geval al keihard aan de weg. Ik ben benieuwd waar ze over twee jaar staat, misschien wordt het dan tijd voor een vervolginterview.
1 seconde geleden
K.
K.
Superstoer. Maar toch zou ik niet graag in haar schoenen staan. Een beetje achteroverleunen tijdens je middelbareschooltijd is niets mis mee, wat mij betreft.
13 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
En nu (2018) is het Nederlandse onderwijs één grote lacher. Stelt op geen enkel vlak meer iets voor; draait alleen op binnenhalen van zoveel mogelijk leerlingen voor het geld, naar beneden bijstellen van examens en eisen, en het afleveren van ladingen wollah-analfabeten. En het is natuurlijk een mooie post voor de regering om minder en minder geld in te steken. Ik denk dat jij nog steeds achterover leunt; bij alles wat je doet. Als je al iets doet LOL
6 jaar geleden
D.
D.
Echt vett!!
Knap dat ze dat doet, ik zou het echt niet volhouden om zoveel huiswerk te moeten maken en mn hobby's opzeggen!! Alhoewel... ik bedenk me nu dat een beetje extra uitdaging of spanning mij ook wel wat gelukkiger zou maken.
13 jaar geleden
AntwoordenC.
C.
Wel logisch dat ze voor wiskunde het hoogste staat.
Want zeg nou zelf hoeveel tekst komt daarbij aan de pas?
13 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
Punt was dat het niveau van wiskunde daar veel hoger ligt. In die zin is het toch een prestatie.
13 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
VInd ik leeukkk
13 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Ik hoop voor haar dat ze lange vakantie's heeft, als je dat niet hebt is er NOW WAY dat ik ooit naar belgië zou gaan!
13 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Tuurlijk is er meer vakantie
10 jaar geleden
C.
C.
Knap hoor! Goed dat je er zo voor gaat. Super.
8 jaar geleden
Antwoorden