Beeld 1: Het bevrijdingsmonument. • Het bevrijdingsmonument is gemaakt door Sittards beeldhouwer Charles Tangelder. Het beeld is in het jaar 1957 onthuld. De twee figuren zijn elkaars tegenovergestelde. De een verkeert in een positieve toestand die reikt in de bovennatuur. De ander worstelt met de stof, zou willen rijzen naar het plan van de andere figuur. Deze \'blinde\' mensen botsen zoals twee werelden die in oorlog geraakten botsten. • Het beeld doet me denken aan twee broers, die net hebben besloten ieder hun eigen weg te gaan.
Nauwkeurige beschouwing: 1. Informatie: • De twee figuren zijn elkaars tegenovergestelde. De een verkeert in een positieve toestand die reikt in de bovennatuur. De ander worstelt met de stof, zou willen rijzen naar het plan van de andere figuur. Deze \'blinde\' mensen botsen zoals twee werelden die in oorlog geraakten botsten. • Het beeld staat op een voetstuk (sokkel). • Het beeld staat daar ter herdenking aan de bevrijding. 2.De vorm: • Het beeld zelf (zonder sokkel) is ongeveer een mensenlengte lang. • Het beeld is een vorm, geen samengesteld beeld. • De vormen zijn organisch. • Het beeld is niet symmetrisch. • Het beeld is verticaal gemaakt en je kunt niet door het beeld heen kijken. 3. Materiaal en techniek: Het beeld is gemaakt van brons, dat kun je duidelijk zien aan de kleur. Ik heb geen idee hoe de kunstenaar dit beeld heeft gemaakt. 4.Textuur: Het beeld is glad en golvend. 5. Expressie: Het beeld straalt uit dat er ongelijkheid, rivaliteit en botsing is tussen de twee personen. 6. Vormgeving: Het beeld is realistisch gemaakt en de kunstenaar heeft het organisch gevormd. 7. Bedoeling. Het beeld herinnert ons aan de bevrijding en herinnert ons eraan dat er vroeger oorlog was tussen twee botsende landen. De bedoeling van de schrijver is goed overgekomen op zijn publiek. 8. Kleur. Het beeld heeft slechts een kleur en dat is de kleur van het materiaal (brons).
Bevrijdingsbeeld: De poortwachters: Beeld 2: De poortwachters. • Het beeld ‘de poortwachters’ is gemaakt door Wim Rijvers uit Asselt en staat in de Dominicanenwal. • Toen ik dit beeld zag, dacht ik: wat moet dit voorstellen? Het beeld komt niet echt dreigend over en als dit de poortwachters uit de middeleeuwen moet voorstellen, dan vraag ik me af hoe vaak Sittard wel niet ingenomen is in die tijd.
Nauwkeurige beschrijving:
1. Informatie:
• Het beeld moet de poortwachters van Sittard voorstellen die dan de poort van Sittard bewaakten.
• Het beeld staat juist daar omdat die plaats dicht bij de stadsmuur ligt.
• Het beeld staat op een soort muurtje dat van natuurstenen is gemaakt.
2. Vorm:
• Het beeld is bijna een meter hoog.
• Het beeld is samengesteld, dat kun je duidelijk zien en voelen want de vormen gaan niet geleidelijk in elkaar over.
• De vormen zijn hoekig en geometrisch.
3. Materiaal en techniek:
Het beeld is gemaakt van brons. Het lijkt alsof de kunstenaar gewerkt heeft met losse platen brons en die later aan elkaar gelast heeft.
4. Textuur:
Het brons is glad, maar aan de andere kant is het nogal ruw aan elkaar vast gemaakt en er zijn stukken die een beetje uitsteken.
5. Expressie:
Het beeld straalt voor mij kilte, ongenadeloosheid en dreiging uit.
6. Vormgeving:
Het beeld is abstracte kunst en is een beetje wiskundig gevormd.
7. Bedoeling:
Ik denk dat de bedoeling van de kunstenaar was om een beeld neer te zetten wat doet herinneren aan de poortwachters uit de middeleeuwen, een andere bedoeling zou ik eigenlijk niet weten.
8. Kleur
Het beeld is over het algemeen éénkleurig, namelijk de kleur van het brons. Alleen bij het wapen van Sittard is een klein beetje kleur gebruikt.
REACTIES
1 seconde geleden
Jurgen
Jurgen
Ik weet wel hoe dat beeld gemaakt is. Charles Tangelder woonde en werkte in Sittard onder meer als tekenleraar. Hij had geen atelier dat groot genoeg was om het beeld te maken dat hij voor ogen had. Daarom mocht hij gebruik maken van een gebouw, waarschijnlijk een kapel, op de begraafplaats aan de Deken Thijssenstraat in Sittard tussen de Rijksweg en de oude stadswal. Hij heeft toen eerst een beeld in klei gemaakt: een zogenoemd positief. Omdat hij daar meestal 's avonds aan werkte ben ik daar veel gaan kijken.
Het heeft veel moeite gekost om uiteindelijk een negatief te maken op de toen gebruikelijke manier van bronsgieten en dat te gebruiken voor het bronzen beeld dat er nu staat. Daar ben ik niet meer bij geweest, omdat dat door de bronsgieter is gedaan. Het was een bijzondere ervaring om dat werk tot stand te zien komen.
7 maanden geleden
Antwoorden